UNITAT DIDÀCTICA I “Generalitats”
Tema 1: Els aliments. Característiques nutritives i organolèptiques
-
Definició dels aliments
-
Composició dels aliments
-
Efectes del processat sobre les característiques nutritives i organolèptiques
Tema 2.- Qualitat alimentària
-
Causes d'alteració dels aliments
-
Factors que afecten la degradació
-
Canvis indesitjables en els aliments
-
Tècniques per a la reducció de les pèrdues.
-
Factors de qualitat en els aliments
-
Traçabilitat en la producció d'aliments.
UNITAT DIDÀCTICA II. “Fisiologia i Bioquímica Postcollita”
Tema 3.- Maduresa i Recol·lecció del Fruit
-
Creixement i desenvolupament del fruit.
-
Maduresa hortícola vs. Maduresa fisiològica
-
Influència de l'estat de desenvolupament en la vida postcollita
Tema 4.- Respiració i Maduració
-
Respiració. Mecanismes bàsics
-
Mesura de la respiració
-
Factors interns
-
Factors ambientals
-
Estrés físic
Tema 5.- Etilé i Maduració
-
Hormones que intervenen en el període postcollita
-
Etilé. Efectes i biosíntesi
-
Factors que afecten la síntesi d'etilé
-
Etilé i maduració
Tema 6.- Canvis químics en la Maduració
-
Canvis en carbohidratos
-
Canvis en proteïnes
-
Canvis en àcids orgànics
-
Canvis en pigments
-
Canvis en compostos fenòlics
-
Canvis en compost volàtils
-
Canvis en vitamines
UNITAT DIDÀCTICA III: “Fisiopatologies en Postcollita de fruits”
Tema 7.- Patologia Postcosecha
-
Importància de la patologia postcollita
-
Consideracions preliminars
-
Resistència al podrit
-
Infeccions fúngiques i bacterianes
-
Mesures de control de podridures
-
Control biològic postcollita.
Tema 8.- Desordes Fisiològics
-
Desordres deguts a la temperatura
-
Desordres nutricionals
-
Desordres durant el període d'emmagatzament
-
Desordres deguts a la manipulació
UNITAT DIDÀCTICA IV “Manipulació i Tractaments Postcollita de Fruites i Hortalisses”
Tema 9.- Manipulació de Fruites i Hortalisses
-
Descripció d'instal·lacions i equips
-
Línies de manipulació
-
Recobriments ceris i plàstics
-
Envasos i embalatges
UNITAT DIDÀCTICA V “Les Indústries Agroalimentàries”
Tema 10.- Generalitats
-
Característiques i classificació
-
Processos, operacions i diagrames de flux
-
Efectes de la industrialització sobre les característiques dels aliments
-
Objectius de les indústries agroalimentàries
UNITAT DIDÀCTICA VI “Microbiologia dels aliments”
Tema 11.- Microbiologia dels aliments
-
Generalitats
-
Biotecnologia dels aliments
-
Bacteris en aliments
-
Rents en aliments
-
Floridures en aliments
UNITAT DIDÀCTICA VI I Mètodes i Sistemes de Conservació
Tema 12 Conservació per fred
-
Conservació Frigorífica en Postrecol·lecció
-
Prerefrigeració
-
Refrigeració convencional
-
Hydro-cooling
-
Conservació en atmosferes modificades
-
Mètodes de refrigeració
-
Condicions òptimes de l'emmagatzament
-
Tractaments coadjuvants del fred
-
Congelació d'aliments
-
Sistemes de congelació
-
Conservació de congelats
-
Reaccions de deteriorament
-
Sistemes de descongelació
Tema 13.- Conservació per fermentació
-
Fermentacions produïdes en aliments
-
Fermentació alcohòlica
-
Fermentació làctica
-
Fermentació acètica
-
Efectes de la fermentació sobre els aliments
Tema 14.- Conservació per calor
-
Escaldat de fruites i hortalisses
-
Tractament d'escaldat
-
Equips d'escaldat
-
Efecte de l'escaldat en els aliments
-
Esterilització de productes envasaments
-
Tractament d'esterilització
-
Factors que influïxen en l'esterilització
-
Efecte de la calor sobre els aliments
-
Pasterización i esterilització
-
Tractament pasterització i esterilització
-
Equips de pasterització i esterilització
-
Envasament asèptic
-
Alteracions microbianes
Tema 15.- Conservació per radiació
-
Les radiacions ionitzants
-
Efectes de les radiacions sobre els aliments
-
Aplicacions de la irradiació en la indústria d'aliments
Tema 16.- Conservació per depressió de l'activitat de l'aigua
-
Deshidratació
-
Equips de deshidratació
-
Conservació de productes deshidratats
-
Aplicacions de la deshidratació
-
Liofilització
-
Instal·lacions i equips
-
Aplicacions de la liofilització
-
Efectes de la liofilització sobre els aliments
-
Crioconcentració
-
Instal·lacions
-
Aplicacions de la crioconcentració
-
Efectes, avantatges i inconvenients
-
Evaporació
-
Sistemes d'evaporació
-
Efectes de l'evaporació sobre els aliments
-
Concentració per membrana
-
Ultrafiltració
-
Osmosi inversa
Tema 17.- Conservació per additius
-
Classificació dels additius
-
Colorants, aromes, adulcorantes i potenciadors el sabor
-
Emulgents, espesants i altres estabilitzants
-
Gelificantes
-
Reguladors del pH i gasificants
-
Rents químics
-
Altres additius
UNITAT DIDÀCTICA VIII “Tecnologia Postcollita Específica”
Tema 18.- Fruits de Clima Temperat: Bresquilles
Tema 19.- Fruits Tropicals i Subtropicals: Cítrics
Tema 20.- Hortalisses: Encisam
Tema 21.- Arrels, Bulbs i Tubèrculs: Creïlla
Tema 22.- Flor cortada
UNITAT DIDÀCTICA IX “Indústries Agroalimentàries”
Tema 23.- Indústries càrnies
Tema 24.- Indústries làcties
Tema 25.- Elaboració de sucs
Tema 26.- Elaiotècnica
UNITAT DIDÀCTICA X “Transport a Mercats”
Tema 27. Transport a Mercats
-
Sistemes de transport
-
Tractaments de quarantena
-
Normalització. Inspecció i qualitat