Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

PE0928 - Ciberperiodisme

Curs 3 - Semestre 2

Temari

Temari

1. Introducció: orígens i evolució

En aquest tema, farem una introducció al Ciberperiodisme, des dels orígens fins al moment actual, marcat per l’escenari de la convergència. Repassarem les fites més importants en la seva evolució i aventurarem tendències futures a tenir en compte en el camp del periodisme digital. 

2. Ciberperiodisme i cibermitjans

Aquí, donarem una definició de Ciberperiodisme i cibermitjans, mirarem quines són les característiques més rellevants de la informació digital i finalment, plantejarem una tipologia de cibermitjans. Examinarem de quina manera es treballa en aquest nou escenari i les noves funcions, competències i tensions que afecten als periodistes digitals.


3. Fonaments teòrics de redacció informativa en internet

Aquest tema se centra en els fonaments teòrics de la redacció informativa a internet. Examinarem la gramàtica i llenguatge propi dels mitjans digitals, el relat informatiu hipertextual i com s'articulen els elements que conformen aquest discurs, tant des del punt de vista de l’estructura com dels recursos a emprar.

4. Aspectes clau de la redacció periodística digital

Aquest tema recull els aspectes plantejats en el tema anterior per abordar la correcta confecció de peces digitals a partir de l'ús d'enllaços i la resta d'elements que conformen el relat informatiu a internet. S'aborda la tipologia d'enllaços, funció i ús, així com altres aspectes vinculats amb la titulació, l'ús de tags o etiquetes, o paraules clau, per últim, les estructures narratives periodístiques més comunes. 

5. Evolució dels gèneres i formats en l'entorn digital

El tema parteix de la classificació tradicional dels gèneres periodístics per abordar les transformacions que hi desencadena l’element digital per les propietats inherents a la informació digital. Es veuen les principals característiques dels gèneres informatius, interpretatius, dialògics i argumentatius en l’entorn digital i l’aportació de propostes innovadores com l’infografia.

6. L'entorn de treball del periodista digital

Aquesta secció té com a objectiu explicar de quina manera es poden organitzar cobertures informatives a través d’internet usant les diverses plataformes (off i online) a disposició dels mitjans. Es parla dels sistemes de gestió de continguts que permeten els fluxes informatius i del rol dels dispositius mòbils en aquest context d’informació contínua.

7. La notícia en l’entorn digital

Aquí veurem els criteris de noticiabilitat en l’entorn digital amb l’objectiu de determinar si hi ha hagut canvis respecte dels mitjans tradicionals i les tendències futures que, quant a continguts, s’imposen en aquest entorn.

8. Estil informatiu del ciberperiodista

Aquest tema fa un repàs a l’estil de redacció del ciberperiodista, recorda els punts principals i es deté en aquells aspectes més relacionats amb l’estructura discursiva i l’expressió en l’entorn digital i les possibles diferències en funció del tipus de publicació.

9. Redacció informativa per a gabinets en línia

El tema es planteja com una introducció a la redacció informativa en els gabinets digitals i les eines informatives que tenen al seu abast. Es parlarà de les sales de premsa digitals, les produccions informatives més habituals d’aquestes oficines i de l’ús de les xarxes socials amb finalitats informatives.

10. La redacció ciberperiodística en els manuals de redacció i llibres d'estil

L’últim tema repassa els diversos manuals i llibres d’estil que aborden la redacció ciberperiodística, amb les seves particularitats respecte de la redacció per a mitjans tradicionals.