Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

HU1542 - Filosofia de la Religió en la Societat Global

Curs 4 - Semestre 1

Temari

Temari


1. La Filosofia de la Religió: aquest primer tema explora l’origen de la Filosofia de la Religió com a disciplina, així com els seus trets principals. S’aborda també l’aproximació fenomenològica a l’estudi de les religions.
2. La secularització del món i les principals religions: en la primera part del tema s’aborda el procés de secularització del món a partir de la Il·lustració, i s’aprofundeix en la concepció de religió moral kantiana. En la segona part es presenten les principals religions del món en l'actualitat.
3. Crítiques filosòfiques a la religió: el tercer tema se centra en l’estudi de diverses propostes filosòfiques de crítica a la religió com les de Ludwig Feuerbach, Friedrich Nietzsche i Helene von Druskowitz entre d’altres.
4. Els fonamentalismes religiosos: el tema 4 s’aproxima al concepte «fonamentalisme» en una accepció àmplia, rastrejant els seus trets històrics i les implicacions ètiques i filosòfiques que té en l’actualitat.
5. Perspectives feministes en Filosofia de la Religió: aquest tema 5 presenta conceptes com teologia feminista i teologia de l’alliberament. Es realitza una crítica feminista a les religions, i se centra en el cas dels feminismes islàmics.
6. La religió en el món global: l’últim tema tracta de fer dialogar la mirada filosòfica amb la sociològica, identificant i repensant els principals problemes interreligiosos en el si d’un món globalitzat.