Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

ET1040 - Treball de Final de Grau

Curs 4 - Semestre 2

Metodologia

Metodologia didàctica

8.1. Ensenyaments pràctiques (Pràctiques Externes) associades a l'assignatura de TFG
 
Assignació d'empresa
 
• Les tasques conduents a la realització del TFG s'iniciaran en el marc d'una estada en pràctiques de 150h que l'alumne / a haurà de realitzar incorporant a l'entorn laboral d'una empresa privada o entitat pública.
 
• L'alumne / a, un cop matriculat, haurà de seleccionar una o diverses ofertes, per ordre de preferència, de la llista que apareixen en l'aplicació "IGLU: Informació i Gestió en Línia" a la l'apartat "Acadèmica> Estades en pràctiques> preferències ".
 
• L'ordre d'assignació de l'empresa per part dels alumnes / as serà funció de la nota mitjana de l'expedient acadèmic i el nombre de crèdits aprovats, a més en el seu cas es tindrà en compte també el rendiment acadèmic. Hi ha la possibilitat que l'alumne / a es busqui l'empresa, i faci una proposta d'entitat. En aquest cas es realitzarà una assignació nominativa.
 
• Durant les pràctiques, l'alumne / a serà tutoritzat per un tutor / a per part de la universitat i per un supervisor / a per part de l'empresa. Entre els tres han d'acordar el projecte formatiu.
 
• En la mesura del possible es facilitarà i fomentarà que l'estada en pràctiques sigui una continuació de la realitzada en l'assignatura ET1034 - sumant un total de 300 hores d'incorporació en una mateixa empresa per a l'alumne / a. En la mateixa línia, es fomentarà des de la coordinació de l'assignatura la continuïtat de les figures del tutor / a acadèmic i el supervisor / a de l'empresa.
 
Projecte formatiu
 
• El tutor / a es responsabilitzarà d'elaborar el projecte formatiu definitiu, escoltat el supervisor / ai l'estudiant, que serà signat per les tres parts (estudiant, supervisor / ai tutor / a), així com de la seva custòdia i de publicar-lo a la aplicació informàtica.
 
• El projecte formatiu ha de concretar els objectius educatius i les activitats a desenvolupar. Els objectius s'establiran considerant les competències bàsiques, genèriques i / o específiques que ha d'adquirir l'estudiant. Així mateix, els continguts de la pràctica es definiran de manera que assegurin la relació directa de les competències que s'han d'adquirir amb els estudis cursats.
 
• El tutor / a vetllarà en la mesura del possible per que el treball que l'estudiant desenvolupi durant les pràctiques tingui una relació directa amb el TFG.
 
Documentació final
 
A. Memòria de les pràctiques
 
En finalitzar el període de pràctiques, l'alumne / a lliurarà al tutor / a de la universitat una memòria en la qual es reflecteixi el compliment de tots els objectius marcats en el pla de treball elaborat pel tutor / a i el supervisor / a. Aquesta memòria ha de contenir, com a mínim, els següents apartats:
• Títol
• Nom de l'alumne / a i del tutor / a de PE
• Nom del supervisor / a i l'empresa en què s'ha realitzat les PE
• Data d'inici i finalització de les PE
• Objectius de PE
• Planificació de les PE i assoliment del projecte formatiu
• Desenvolupament de les PE
• Conclusions
• Futurs desenvolupaments per al TFG, si escau
Els alumnes / es el TFG guardi una relació directa amb el treball desenvolupat durant les pràctiques estan exempts de lliurar aquesta memòria. Aquest fet ha de quedar reflectit en l'informe que emeti el tutor / a de la universitat (veure punt C, a continuació).
 
B. Informe del supervisor / a de l'empresa
 
En finalitzar el període de pràctiques, el supervisor / a emplenar un qüestionari d'avaluació de l'alumne / a. Aquest informe s'ha de trametre al tutor / a de la universitat.
 
C. Informe del tutor / a de la universitat
 
En finalitzar el període de pràctiques, el tutor / a ha d'omplir un informe d'acord, entre altres, amb:
 
• Seguiment realitzat pel propi tutor / a de l'estada en pràctiques
 
• Memòria de l'estada en pràctiques presentada per l'alumne / a
 
• Informe del supervisor / a de l'empresa
 
En l'informe s'haurà d'indicar si el TFG l'alumne / a està directament relacionat amb els treballs desenvolupats durant l'estada en pràctiques. En cas afirmatiu, l'alumne / a queda exempt de lliurar la memòria de les pràctiques. L'informe s'ha de trametre al coordinador de Pràctiques Externes i TFG, juntament amb la memòria de l'alumne / a (si escau) i l'informe del supervisor / a de l'empresa.
El tutor / a atorgar en l'informe una qualificació del treball realitzat durant l'estada en pràctiques, sent requisit imprescindible obtenir una qualificació d'apte per part del tutor / a per optar a la posterior defensa del TFG.
 
D. Qüestionari d'avaluació de l'entitat per part de l'alumne
 
Per tal de comptar amb l'opinió de l'estudiantat en relació a les empreses i poder detectar possibles anomalies, en finalitzar el període de pràctiques, l'OIPEP remetrà a l'alumne / a un qüestionari anònim d'avaluació de l'entitat on ha realitzat les PE.
 
8.2. Elaboració del TFG
 
Assignació del Director / a de TFG
 
El Treball Fi de Grau ha de ser realitzat de forma individual sota la direcció d'un tutor / a acadèmic: director / a de TFG.
La funció del director / a del TFG serà orientar, assessorar i planificar les activitats, realitzar un seguiment del treball i col·laborar en tot allò que permeti una bona consecució del mateix, així com actuar de dinamitzador i facilitador del procés d'aprenentatge. A més, el director / a del TFG és el responsable d'exposar a l'estudiant les característiques del TFG, d'assistir i orientar-lo en el seu desenvolupament, de vetllar pel compliment dels objectius fixats i d'emetre un informe de la feina que hagi tutelat, abans de la presentació.
Com a norma general, s'assignarà com a director / a de TFG mateix professor que hagi actuat com a tutor / a de l'estada en pràctiques, vetllant per la continuïtat i coherència en continguts de les dues parts de l'assignatura.
 
Aprovació de títol de TFG
 
Un cop decidida la temàtica del TFG l'alumne / a haurà de presentar al coordinador de TFG una sol·licitud d'aprovació del títol, signada pel director del TFG, i un resum del treball proposat amb una extensió màxima d'una pàgina. El resum exposarà clarament l'abast del treball, destacant el seu caràcter professional i la seva aplicació pràctica en un àmbit de l'enginyeria industrial. Així mateix es llistaran els documents que ha de contenir el TFG: annexos i pressupost, i depenent de la naturalesa del TFG, plec de condicions, plànols i documents addicionals que requereixi la naturalesa del treball.
La sol·licitud d'aprovació del títol s'ha de lliurar com a mínim amb dos mesos d'antelació a la data de presentació del TFG.
Per renunciar a un títol aprovat, el director / a del TFG i l'alumne / a hauran de sol·licitar per ambdues parts i per escrit a la Comissió de Grau o subcomissió en què delegui la renúncia, indicant els motius que justifiquen aquesta decisió.
 
Requisits per al lliurament del TFG
 
El TFG només podrà ser lliurat i defensat quan:
 
• L'estudiant hagi superat totes les assignatures del grau. Aquest requisit ha de ser complert per tot l'estudiantat sense excepció i ser justificat mitjançant el certificat acadèmic en el moment de dipositar el document final del TFG.
 
• El director / a de TFG li hagi fet entrega al coordinador del TFG d'un informe sobre el TFG en el qual valori com a apte el TFG realitzat per l'alumne / a.
 
• El tutor / a de les pràctiques (associades al TFG) hagi fet entrega al coordinador del TFG d'un informe sobre l'estada en pràctiques en què es valori com a apte el treball realitzat per part de l'alumne / a durant l'estada en pràctiques.
 
Per procedir a l'avaluació del TFG, l'estudiant ha de presentar en Registre General de la Universitat Jaume I, dirigit al departament al qual pertanyi el coordinador de TFG, la següent informació:
 
1. Sol·licitud de defensa amb el vistiplau del director del TFG
 
2. Certificat de notes
 
3. Treball Fi de Grau en format paper enquadernat amb els seus corresponents annexos (si és el cas).
 
4. Autorització per a la difusió en accés obert del TFG a la Biblioteca.
 
L'alumne haurà més pujar a través de l'Aula Virtual de l'assignatura una versió digital del TFG previ a la seva defensa i l'autorització escanejada per a la difusió en accés obert del TFG a la Biblioteca.
 
Defensa del TFG
 
L'estudiant defensarà oralment i en audiència pública la seva TFG davant un tribunal durant un temps no superior a 15 minuts. Després de l'exposició, l'estudiant haurà de respondre a les qüestions formulades pels membres del tribunal.
 
Tribunal avaluador del TFG
 
El TFG serà avaluat per un tribunal constituït per tres membres, professors / es que pertanyen a àrees de coneixement amb docència en el grau. Com a mínim un membre del tribunal serà professor / a de l'àrea a la qual pertany el director / a del TFG, però el director / a no pot formar part del tribunal. De manera excepcional, i amb autorització expressa de la Comissió de Grau o subcomissió en què delegue, poden formar part del tribunal altres professors / es, col·laboradors / es o membres externs.
 
El tribunal serà nomenat en cada convocatòria per la comissió de titulació i presidit per la vicedirecció de la titulació o persona en qui delegui. Els criteris d'avaluació, i el dia, hora i lloc de l'exposició de l'estudiantat són publicats a l'Aula virtual de l'assignatura ET1040-Treball Final de Grau. L'exposició oral és pública i en finalitzar la mateixa, l'alumne / a queda a disposició del tribunal per a contestar a les preguntes que aquest consideri convenients.
El tribunal ha d'estendre acta de les qualificacions que obtinguin els estudiants en el seu TFG i s'ha de presentar dins dels terminis previstos en el calendari acadèmic de la Universitat aprovat pel Consell de Govern.
 
Convocatòries
 
Es realitzaran un mínim de tres convocatòries ordinàries (febrer, juliol i setembre) i una convocatòria extraordinària (desembre). Els terminis de lliurament de documentació en el Registre General de la Universitat Jaume I i dates de defensa es publicaran a l'Aula Virtual de l'assignatura ET1040 - Treball de Fi de Grau amb suficient antelació.