Curs 4 - Semestre 2
Temari
Programa de continguts Teòrics i pràctics
Teòric
Tema 1. Introducció a la Nutrició i Alimentació. Conceptes i
definicions. Classificació dels nutrients. Alimentació equilibrada. Aliments
funcionals. Nutrigenòmica. Importància de la nutrició en l'esport.
Tema 2. Requeriments nutricionals i ingestes recomanades. Requeriments
nutricionals. Ingestes dietètiques de referència de nutrients i energia: IDR.
Objectius nutricionals. Equilibri nutritiu: guies alimentàries basades en
aliments. Taules i bases de dades de composició d'aliments. Etiquetatge
nutricional dels aliments.
Tema 3. Estimació de les necessitats energètiques de l'organisme.
Despesa energètica total. Taxa metabòlica basal. Termogènesi induïda per la
dieta. Despesa de l'activitat física. Necessitats nutricionals en l'esport.
Objectius de l'alimentació de l'esportista. Fases en l'alimentació de
l'esportista. Fonts d'energia durant l'exercici.
Tema 4. Optimització de les reserves de glucogen. Paper del glucogen
en l'exercici. Regulació de la síntesi de glucogen muscular. Procediments per a
maximitzar les reserves de glucogen. Recuperació ràpida de les reserves de
glucogen. Inconvenients dels mètodes per a l'augment de les reserves de
glucogen.
Tema 5. Balanç hídric. Avaluació de la necessitat hídrica normal.
Paper de l'aigua en la termoregulació. Deshidratació. Classificació i
composició de les begudes. Administració de líquids en esportistes. Factors que
influeixen en la reposició de líquids. Hidratació durant l'exercici.
Conseqüències de la hipohidratación i de la deshidratació durant l'exercici.
Pautes per a la ingestió de líquids durant l'exercici.
Tema 6. Estress oxidatiu en l'esport. les espècies oxigénicas
reactives o radicals lliures. Fonts d'espècies oxigénicas reactives. Espècies
oxigénicas reactives. Mal oxidatiu a biomolècules. Processos fisiològics i
fisiopatològics relacionats amb els radicals lliures. Antioxidants. És
convenient la suplementació amb antioxidants?: antioxidants naturals o
sintètics. Biomarcadores d'estrès oxidatiu.
Tema 7. Cineantropometria. Antropometria. Somatotipo, somatocarta.
Composició corporal i Proporcionalitat
Tema 8. Nutrició durant la fase d'entrenament. Necessitats
nutricionals en la competició. Alimentació prèvia a la competició. Ració
d'espera. Alimentació durant la competició. Ingestió de suplements rics en
carbohidrats. Rehidratació durant la competició. Alimentació després de la
competició: ració de recuperació i dieta de recuperació.
Tema 9. Necessitats nutricionals en esports de resistència.
Característiques fisiològiques dels esports de fons. Alimentació durant la fase
d'entrenament. Fase prèvia a la competició. Alimentació durant la competició.
Recuperació després de la competició
Tema 10. Necessitats nutricionals en esports de resistència i
potència. Necessitats nutricionals en esports d'equip i en tenis. Necessitats
nutricionals en esports de velocitat i esports de força. Problemes relacionats
amb l'alimentació en la pràctica esportiva. Baixa disponibilitat d'energia.
Problemes gastrointestinals durant la pràctica esportiva
Tema 11. Ajudes ergogèniques nutricionals en la pràctica esportiva. Suplements utilitzats habitualment per a augmentar el rendiment. Substàncies que influeixen en l'ús de combustible. Substàncies que modifiquen el pH. Miscel·lània. Efectes atribuïts al seu consum i efectes provats. Begudes isotòniques. Begudes estimulants i el seu efecte en l'activitat Esportiva.
Tema 12. Dopatge: Llista actual de substàncies, grups farmacològics i
mètodes de dopatge no reglamentaris. Substàncies utilitzades i efectes
Pràctic
Pràctica 1. Estimació de les necessitats energètiques de l'organisme. Despesa
energètica total. Taxa metabòlica basal. Termogénesis induïda per la dieta.
Despesa de l'activitat física. Estimació de la despesa energètica. Mesura del
metabolisme energètic: calorimetria indirecta. Calcule de les necessitats energéticas
Pràctica 2.
Requeriments nutricionals i ingestes recomanades. Requeriments nutricionals.
Ingestes dietètiques de referència de nutrients i energia: IDR. Objectius
nutricionals. Equilibri nutritiu: guies alimentàries basades en aliments.
Taules i bases de dades de composició d'aliments. Etiquetatge nutricional dels
aliments.
Pràctica
3. Valoració de la dieta personal.
Pràctica
4. Introducció a l'antropometria com a eina de la valoració nutricional
Pràctica
5. Ajust de la dieta a les IDRs segons característiques personals.
Seminaris: exposició i qüestionaris de tems relacionats amb la nutrició en
l'esport