Al llarg de l'assignatura s'utilitzen metodologies docents variades, com són aprenentatge cooperatiu, debats, classes magistrals, seminaris amb experts, estudis de cas, i l'aprenentatge basat en reptes (ABR). Este últim es destaca com una metodologia activa que incentiva a l'estudiantat a ser protagonista del seu propi procés educatiu, adoptant una postura crítica, reflexiva i compromesa amb la seua comunitat. Esta estratègia se centra en promoure la curiositat, la col·laboració, i l'anàlisi crítica de la realitat educativa, motivant a l'estudiantat a identificar i resoldre problemes concrets dins del context educatiu, projectant estos desafiaments cap al desenvolupament d'habilitats i competències essencials per al seu futur professional. A més, esta estratègia permet que l'estudiantat explore i comprenga les competències docents necessàries per a la seua carrera professional, integrant teoria i pràctica de manera efectiva i preparant-los per a ser professionals reflexius i crítics.
Esta combinació de metodologies enriquix el procés educatiu i assegura una experiència formativa enriquidora per a l'estudiantat.
L'alumnat podrà triar entre dos itineraris:
Itinerari A: Avaluació contínua que inclou assistència a classes de manera regular (almenys el 80%) + participació, desenvolupament i defensa dels reptes proposats durant les classes pràctiques + desenvolupament d'un portafoli digital amb els temes i reptes treballats en les classes teòriques.
Itinerari B: Examen final de coneixements de preguntes curtes + cas pràctic a resoldre en l'examen.
S'utilitza una metodologia mixta on la pràctica i la teoria s'encadenen i fusionen en pro a l'aprenentatge de l'estudiantat.
- Teoria. Abans d'abordar cada tema, es planteja un repte relacionat amb el contingut a introduir, fomentant així l'anàlisi i reflexió de l'estudiantat. Posteriorment, els conceptes teòrics s'introduïxen mitjançant una classe magistral, que adopta la forma d'una exposició dialogada o un debat de confrontació. En este format, els participants es qüestionen i complementen mútuament al llarg de l'exposició. Esta metodologia didàctica està dissenyada per a fomentar el treball en grup, l'aprenentatge inductiu i per descobriment. Finalment, totes les reflexions proposades en les classes teòriques deuran arreplegar-se en un portafoli digital.
- Pràctiques d'aula. Les pràctiques tenen com a objectiu aprofundir en l'estudi dels temes de l'assignatura des d'una perspectiva aplicada. Este objectiu s'aconseguix a través del desenvolupament i defensa de reptes proposat en classe, i amb la programació de seminaris on participen professionals del món educatiu. Per a realitzar estes pràctiques, l'estudiantat ha d'analitzar i discutir en grup la informació presentada, abordant els reptes que se'ls assignen oportunament per a la seua execució. A més, els estudiants han de consultar i manejar recursos bibliogràfics disponibles en bases de dades informatitzades, llocs web especialitzats i vídeos relacionats amb els temes d'estudi, complementant amb els manuals bàsics. S'adopta una metodologia d'aprenentatge cooperatiu, que inclou treball en grup, discussions en classe i exposicions. Esta metodologia permet treballar les diverses activitats proposades, afavorint la consolidació dels diferents tipus de continguts i promovent el treball col·laboratiu entre l'alumnat. Els seminaris amb experts proporcionen espais valuosos per a dialogar amb professionals de l'educació, facilitant la reflexió i/o aprofundiment en els continguts ja abordats pels estudiants, tant teòrics com pràctics. A més, l'ús freqüent de l'aula virtual s'ha convertit en una ferramenta essencial per al desenvolupament de l'assignatura, integrant tecnologia en el procés educatiu.
- Tutories. Treball personalitzat amb l'estudiantat per a optimitzar el procés ensenyament- aprenentatge. Estes sessions de tutoria estan dissenyades per a orientar i guiar a l'estudiantat en la consecució de les competències acadèmiques establides. Durant estes sessions, el professorat resol dubtes i proporciona orientacions específiques per a superar dificultats particulars que sorgisquen durant el desenvolupament de l'assignatura. Este enfocament busca assegurar una atenció detallada i adaptada a les necessitats de cada estudiant.
- Treball autònom. Este treball comprén les activitats dissenyades per a l'adquisició de les competencies des d'un enfocament d'aprenentatge autònom permetent a l'estudiantat que gestione el seu temps d'estudi o de realització d'activitats d'acord amb les seues necessitats i ritmes d'aprenentatge.