Temari

Temari

1. Generalitats sobre conflictes armats. Mapeig de conflictes. Classificació i definicions. Anàlisi de factors que provoquen que la violència continuï després de la guerra.

2. Com analitzar un conflicte? Eines i metodologies.

3. Anàlisi d'actors en la guerra. Motivacions per al combat.

4. La identitat en la guerra. El terrorisme.

5. Sobre les causes (i les no causes) de la guerra. L'accés als recursos naturals.

6. Sobre les víctimes de la guerra. Comptabilització i reconeixement del dany. ¿Civils o combatents? Conseqüències de la guerra a curt, mitjà i llarg termini.

7. L'enfocament de gènere des de la preparació per a la guerra fins a la resolució dels conflictes armats.

8. Fonts d'informació per analitzar conflictes armats. Mitjans de comunicació com a actors en les guerres. La cobertura de la guerra. Imatges i ètica.

9. Influència de les companyies transnacionals i de les organitzacions humanitàries a les dinàmiques dels conflictes armats.

10. L'economia política de la guerra. Estructura financera mundial i finançament de la guerra. Els "senyors de la guerra". La privatització de la guerra i la seguretat. El crim organitzat.

11. El ius in bello. Dret Internacional Humanitari. Els danys col·laterals. Les armes de destrucció massiva. La proporcionalitat i la discriminació entre civils i combatents en la guerra.

12. El ius ad bellum. La guerra justa ahir i avui. Debats sobre la responsabilitat de protegir. Les intervencions militars i les autodenominades humanitàries.

13. El cicle econòmic militar. La despesa militar, la I + D amb finalitat militar, les inversions en productes militars, la fabricació d'armes, el comerç d'armes, el finançament del cicle. Campanyes ciutadanes per abolir, limitar o regular l'armamentisme i el militarisme.

14. La mobilització ciutadana contra la guerra. Debats sobre la resistència armada i la resistència no armada.