Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.
Semestre 1
Temari
TEMA 1. EL PRODUCTE
1.1. Concepte de producte
1.2. Decisions sobre el producte individual
1.3. Decisions sobre la cartera de productes
1.4. Desenvolupament de nous productes
1.5. Creació de diferències competitives a través del producte
1.6. Estratègies sobre el producte individual
1.6.1. Envasat
1.6.2. Etiquetatge
1.6.3. Garanties
1.7. Estratègies sobre la cartera de productes
1.7.1. Dimensions de la cartera de productes: profunditat, amplitud i longitud
1.7.2. Estratègies sobre la cartera
1.7.3. Estratègies sobre una línia de productes
1.8. Category Management
Bibliografia bàsica:
· Fernández del Hoyo, Á.P. (2009): Temes 1 i 2
· Kotler i Lane (2012): Tema 12
· Lambin Gallucci i Sicurello (2009): Tema 11
· Belío, J.L. i Sainz, A. (2007): Tema 1
· Jiménez et al., (2004): Tema 6
TEMA 2. EL CICLE DE VIDA DEL PRODUCTE
2.1. El cicle de vida dels productes
2.2. Estratègies de màrqueting en la fase d'introducció i l'avantatge del pioner
2.3. Estratègies de màrqueting en la fase de creixement
2.4. Estratègies de màrqueting en les fases de maduresa i declivi
Bibliografia bàsica:
· Fernández del Hoyo, Á.P. (2009): Temes 1 i 2
· Kotler i Lane (2012): Tema 12
· Lambin Gallucci i Sicurello (2009): Tema 11
· Belío, J.L. i Sainz, A. (2007): Tema 1
BLOC II: SERVEI
Tema 3. Disseny i Gestió de Serveis
3.1. Naturalesa i tipologia de serveis.
3.2. Estratègies de màrqueting per a les empreses de serveis.
3.3. La gestió dels serveis de suport al producte.
Bibliografia bàsica:
· Kotler i Lane (2012): Tema 13
· Belío, J.L. i Sainz, A. (2007): Tema 1
BLOC III: PREU
TEMA 4. EL PREU: MÈTODES DE FIXACIÓ I ESTRATÈGIES
4.1. Naturalesa i importància del preu
4.2. Factors determinants del preu
4.3. Mètodes de fixació de preus
4.3.1. Mètodes basats en els costos
4.3.2. Mètodes basats en la competència
4.3.3. Mètodes basats en la demanda
4.4. Estratègies de preus
4.4.1. Estratègia de preus per a nous productes
4.4.2. Estratègies d'ajustos de preus
4.4.3. Estratègies per a una gamma de productes
4.4.4. Estratègies de preus enfront de la competència
Bibliografia bàsica:
· Kotler i Lane (2012): Tema 14.
· Lambin Gallucci i Sicurello (2009): Tema 15
· Belío, J.L. i Sainz, A. (2007): Tema 2
· Nagle i Holden (2002): Temes 1, 6-13
Bibliografia Complementària:
· Cros, V. (1996): Com fixar el preu òptim. Una Guia Pràctica. Edit Deusto-Gestión 2000.
· Fletcher, T.; Russell-Jones, N. (2000): Política de preus: com crear el màxim valor a través d'una fixació efectiva. Edit Deusto-Gestión 2000.
· Monroe, K.B. (1992): Política de preus. Per fer més rendibles les decisions. Edit.McGraw Hill.
BLOC IV: CANALS DE COMERCIALITZACIÓ
Tema 5. LA DISTRIBUCIÓ COMERCIAL I EL CANAL DE COMERCIALITZACIÓ: FUNCIONS, FORMES D'ORGANITZAR EL CANAL I INTERMEDIARIS
5.1. La distribució comercial: la seva importància i funcionament
5.2. Tendències de la distribució comercial a Espanya
5.3. Concepte i components del canal de comercialització
5.4. Funcions i fluxos del canal de comercialització
5.5. L'organització dels canals de distribució: sistemes verticals i horitzontals
5.6. Els intermediaris majoristes
5.7. Els intermediaris minoristes
Bibliografia bàsica:
· Casares i Rebollo (2005), cap. 1, 4, 5 i 6
· Vázquez i Trespalacios (2006), cap. 1, 2, 3 i 5
· Informe de la Distribució Comercial a Espanya 2010 (2011): BUTLLETÍ ECONÒMIC DE ICE N º 3015, de l'1 al 15 d'agost del 2011 (IDC 2011)
Bibliografia complementària:
· Creu Roche (1999), cap. 1
· Miquel et al. (2006), cap. 1
· Stern et al. (1999), cap. 1
· De Juan (2005), cap.1.
Tema 6. EL DISSENY DEL CANAL DE COMERCIALITZACIÓ I LA GESTIÓ DE RELACIONS
6.1. - El disseny del canal pel fabricant.
6.2. - La gestió del canal pel fabricant.
6.3. - Situacions de lideratge, poder, conflicte i dependència.
6.4. - La cooperació al canal.
Bibliografia bàsica:
· Vázquez i Trespalacios (2006), cap. 11 i 12.
Bibliografia complementària:
· Casares i Rebollo (2005), cap. 7
· Creu Roche (1999), cap. 3
· Stern et al. (1999), cap. 8 i 10.
Tema 7.MERCHANDISING, GESTIÓ PER CATEGORIES I MARQUES DEL DISTRIBUIDOR
7.1. - Marxandatge de presentació i de seducció
7.2. - Marxandatge de gestió: ECR, gestió per categories i DPP
7.3. - Marques del distribuïdor
Bibliografia bàsica:
· Vázquez i Trespalacios (2006), cap. 7, 8 i 9 i 10.
· De Juan (2005), cap. 13.
Bibliografia complementària:
· Miquel et al. (2005), cap. 7.
· Revista Distribució i Consum: especials sobre marca del distribuïdor.
Tema 8. La Logística
8.1. - Logística i distribució física
8.2. - Les decisions de transport i emmagatzematge
8.3. - La gestió i control d'inventaris
8.4. - Els sistemes d'informació
Bibliografia bàsica:
· Casares i Rebollo (2005), cap. 9.
Bibliografia complementària:
· Miquel et al. (2005), cap. 11 i 12
· Stern et al. (1996), cap. 4
· Burruezo (1999), cap. 8
· Pelton et al. (2005), cap. 9.
BLOC V: LA GESTIÓ DE MARCA
TEMA 9. CREACIÓ I GESTIÓ DE LA MARCA
9.1. Conceptualització de Marca
9.2. La identitat i imatge de marca
9.3. La marca com a actiu estratègic
9.4. Procés de creació i gestió de marques
9.5. Desenvolupament i manteniment del valor de marca
9.6. La cartera de marques
9.7. Les funcions del Brand Manager
Bibliografia Bàsica
· Kotler i Lane (2012): Temes 9 i 10
· Belío, J.L. i Sainz, A. (2007): Tema 5
· Lambin Gallucci i Sicurello (2009): Temes 12 i 13
· Jiménez et al., (2004): Temes 1-6
TEMA 10. ESTRATÈGIA DE MARCA
10.1. Estratègies bàsiques de marca
10.2. L'extensió de marca
10.2.1. Concepte i continguts de l'extensió de marca
10.2.2. Estratègies d'extensió de marca
10.3. La marca en els mercats exteriors
10.3.1. La importància de la marca al mercat internacional
10.3.2. Estratègies internacionals de marca
10.3.3. L'efecte made-in en l'estratègia de marca
10.4 El registre de la marca
10.4.1. El registre internacional de la marca