Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

Temari

Temari

Temari de classes

1. Introducció a la física

Unitats de mesura i conversions d'unitats; correlacions en biosensors; correlacions en metabolisme basal; estratègies de solució de problemes; operacions bàsiques; càlcul diferencial i integral; creixement i decaïment exponencial.

2. Fonaments de mecànica

Posició i velocitat; velocitat dels impulsos nerviosos; moviment amb acceleració constant; anàlisi gràfic del moviment; lleis de la dinàmica; equilibri i elasticitat; forces de fricció en un fluid; moviment circular; moviment harmònic simple.

3. Conservació de l'energia

Conservació de l'energia mecànica; potència; temperatura; calor i calorimetria; mecanismes de transferència de calor; equacions d'estat; energia interna i la primera llei de la termodinàmica.

4. Ús i eficiència de l'energia

Classificació d’energies; contingut d’energia dels combustibles; energia de la vida; rendiment de màquines tèrmiques; energia de l'activitat humana.

5. Fluïds

Pressió en un fluïd; principi d'Arquimedes i flotació; tensió superficial; flux dels fluïds; viscositat; turbulència.

6. Ones i so

Oscil·lacions mecàniques; oscil·lacions amortides i ressonància; ones periòdiques; tipus de moviment ondulatori; descripció matemàtica d'una ona; velocitat i energia en el moviment ondulatori; ones sonores; interferència i superposició d’ones.

7. Electricitat i magnetisme

Càrregues elèctriques, conductors i aïllants, llei de Coulomb, camp elèctric, energia potencial elèctrica, potencial elèctric, corrent elèctric. Camp magnètic, camp magnètic creat per un corrent, lleis de Lenz i Faraday, materials magnètics. Equacions de Maxwell.

8. Óptica

Naturalesa i propagació de la llum, l'espectre electromagnètic. Lents i tipus, instruments òptics: el microscopi. Altres tècniques de bioimatge.

9. Física atòmica y molecular

L'àtom i els models. Model atòmic de Bohr i la teoria quàntica de Max Planck. Nivells d'energia. Configuracions electròniques. Enllaç químic i electrons de valència. Enllaç covalent. Enllaç iònic. Enllaç metàl·lic. Enllaços intermoleculars.

10. Física nuclear

Energia d’enllaç. Pèrdua de massa. Fissió i fusió nuclear. Desintegracions nuclears. Isòtops radioactius. Radioactivitat alpha, beta i gamma. Unitats de radiació. Dosimetria física i biològica. Aplicacions de la radiació als sistemes biològics.


Pràctiques de laboratori

1.     Introducció al laboratori. Es tracta d’una pràctica introductòria, on es determinarà la força d’empenyiment sobre un cos sòlid submergit en aigua.

2.     Conductivitat tèrmica. Es determina la conductivitat tèrmica de diferents materials.

3.     Polarimetria. S'estudia el concepte de polarització de la llum, així com l'acció d'una substància òpticament activa sobre un feix de llum polaritzada.

4.     Espectroscòpia. S'estudien els mètodes espectroscòpics basats en la difracció i la dispersió de la llum.