Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

AG1824 - Propagació i Sanejament de Material Vegetal. Vivers

Curs 3 - Semestre 1

Temari

Temari

TEMA 1. Introducció.  Propagació en plantes. Història. Definició. Bases cel·lulars de la propagació: Meiosi i mitosi. Mètodes de propagació.

UNITAT I

PROPAGACIÓ SEXUAL

TEMA 2. Propagació sexual. Tècniques per a la producció i el maneig de llavors. Tècniques per a la propagació per llavors.

UNITAT II

PROPAGACIÓ VEGETATIVA

TEMA 3. Propagació vegetativa. Introducció. Característiques de la reproducció asexual. Meristemes i multiplicació vegetativa. Clon. Variabilitat genètica en plantes propagades vegetativament.

TEMA 4.- Propagació vegetativa clàssica: estaqueta.Bases anatòmiques i fisiològiques de la propagació per estaques. Tipus d'estaquetes.Capficat. Multiplicació per capficat. Plantes mares. Factors que afecten el capficament. Tractaments i aplicacions. Tècniques. Capficament natural. Tiges modificades. Bases fisiològiques. Tubèrculs. Rizomes. Corms. Bulbs.

Tema 5. Empelt. Bases fisiològiques. Histogènesi o formació de la unió d'empelt. Factors que influïxen en la cicatrització. Afinitat i incompatibilitat. Polaritat. Relacions entre empelt i patró.

Tema 6. Tècniques d'empelt. Elecció del portaempelt. Recol·lecció i maneig de la fusta varietal. Ferramentes i accessoris. Classificació i descripció dels diferents tipus d'empelt. Sobreempelt. Microempelt. Cures a plantes empeltades.

UNITAT III

MICROPROPAGACIÓ

TEMA 7. Micropropagació i cultiu in vitro. Història i nocions generals. Avantatges i límits. Morfogènesi. Influència del material vegetal i dels factors físics.

Tema 8. Tecnologia del cultiu in vitro. Instal·lacions i equip. Requeriments nutricionals i hormonals. Mitjans de cultiu. Asèpsia. Esterilització del material vegetal. Aïllament, inoculació i repicat.

TEMA 9.  Producció de plantes lliures de virus. Termoteràpia i quimioteràpia. Distribució vírica en la planta. Cultiu d'àpexs. Microempelt. Testatge i avaluació agronòmica de les plantes obtingudes.

 TEMA 10. Trasplantament i aclimatació.  Diferències entre plantes cultivades in vitro i in vivo. Preparació de la planta per al trasplantament. Metodologia del trasplantament. Aclimatació. Control de la humitat relativa i iradiació.

UNITAT IV

EL VIVER

TEMA 11. El viver. L'empresa viverista. Instal·lacions d'un viver.  Disseny i maneig del viver. Els substrats de cultiu. Fertirrigació. Altres tècniques culturals.

PROGRAMA DE PRÀCTIQUES

-        Determinació de la viabilitat de llavors.

-         Tècniques d'empelt en espècies herbàcies.

-          Reconeixement, maneig de materials, reactius i equip indispensables en un laboratori de cultiu de teixits vegetals.

-          Elaboració i esterilització de mitjans de cultiu.

-          Inici d'un cultiu de nucs.  Inici d'un cultiu de fulles.

-          Arrelament in vitro. Arrelament ex vitro.

-          Visita a un laboratori de cultiu in vitro.

-          Visita a un viver.