Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.
Curs 3 - Semestre 1
Temari
T.1 ALIMENTACIÓ I NUTRICIÓ
- Valoració energètica dels aliments.
- Necessitats energètiques de manteniment i producció.
- Eficiències d’utilització energètica.
- Necessitats nitrogenades en monogàstrics i remugants.
- Necessitats en minerals, vitamines i aigua.
- Aditius, tipus i repercussions.
- Factors antinutritius.
T.2 PROCESSOS DIGESTIUS. CREIXEMENT
- Anatomo – fisiologia digestiva en monogàstrics.
- Anatomo – fisiologia digestiva en remugants.
- Regulació de la ingesta.
- Digestibilitat de l’aliment.
- Factors que incideixen en el creixement prenatal i postnatal.
- Creixement diferenciat de teixits i òrgans.
- Evolució del pes i de la canal.
T.3 ALIMENTS GANADERS
- Cereals: grans i subproductes.
- Polpes, arrels i tubercles.
- Coques oleaginoses. Lleguminoses gra.
- Suplements i subproductes diversos.
- Praderies naturals i de sembra.
- Farratges naturals i arbustius.
- Fencs i ensitjats.
T. 4 APARELLS REPRODUCTORS
- Anatomia i fisiologia reproductiva en femelles.
- Anatomia i fisiologia reproductiva en mascles.
- Cicle estral. Anestros.
- Fertilitat. Detecció de zels.
- Sincronització de zels
- Alimentació, pubertat i fecunditat.
T.5 GESTACIÓ I PART. MILLORA GENÈTICA
- Gestació: característiques i regulació.
- Gestació: diagnòstic i duració.
- Part: endocrinologia, signes i control.
- Inseminació artificial.
- Transferències embrionàries. Manipulació de gàmetes i embrions.
- Herència poligènica.
- Heretabilitat de caràcters.
- Millora per selecció.
- Endogàmia. Vigor híbrid.
T.6 REPRODUCCIÓ I CRIANÇA EN ESPÈCIES RAMADERES.
- Reproducció de vacuno. Producció de vedells.
- La glàndula mamaria.
- Reproducció en oví. Cria de corders.
- Reproducció en porcí. Engreix.
- Posta d’ous. Programes d’il·luminació.
- Alimentació de gallines ponedores i reproductores.
- Criança de pollastres de carn.
- Reproducció de conills. Engreix.
T.7 ALLOTJAMENTS. HIGIENE
- Identificació animal
- Pletes per ovelles. Higiene.
- Estables per a boví. Profilaxi.
- Allotjament per a porcs. Prevenció.
- Allotjament per gallines. Reducció de riscos.
- Granges cunícoles. Salubritat.
- Remeis en ramaderia ecològica.
PRÀCTIQUES
- Reconeixement de matèries primes mitjançant microscopia
Reconeixement de les principals matèries primes
utilitzades en la fabricació de pinsos de forma original i molturades.
Reconeixement d'aquestes matèries primeres en barreges d'ingredients.
- Anatomia porcina i ovina
Dissecció i estudi de diversos òrgans: aparell digestiu i
sistema cardiovascular. Reconeixement de les estructures implicades en la
digestió, aparell circulatori i respiratori.
- Valoració seminal en caprí
Recompte i valoració de la motilitat i altres paràmetres
indicadors de qualitat seminal. Càlculs per a fabricar dosis seminals.
PROBLEMES
- Composició de matèries primes
- Necessitats nutricionals
- Allotjaments