Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

MI1030 - Formes de Vida i Paisatges Històrics

Curs 3 - Anual

Temari

Temari

1. Introducció.

     La definició de paisatge. Història, antropologia i etnografia. Elements antròpics del paisatge. Les grans etapes històriques del territori valencià. Aprofitament didàctic del paisatge cultural.

2. L’aparició de l’home en el paisatge.

     Fris cronològic de l’etapa paleolític-neolític-bronze. Els canvis dels hàbitats. Els materials i els instruments. La pintura rupestre. Què és l’arqueologia?

3. La primera cultura urbana.

     Fris cronològic de l’etapa ibera i romana. L’organització del territori. La ciutat romana. L’escriptura: epigrafia ibera i romana. Reconstrucció de les formes de vida: textos clàssics i arqueologia.

4. L’empremta de l’Islam.

     Fris cronològic de l’etapa islàmica: des dels origens fins a l’expulsió dels moriscos. La medina. Les formes de vida. Què resta encara? Monuments, toponímia, gastronomia, vocabulari, etc.

5. El naixement d’un nou país.

     Fris cronològic des de la conquesta cristiana fins al Decret de Nova Planta. L’ocupació del territori: l’organització feudal. Les bastides i les noves ciutats. Els monuments urbans: catedrals i palaus. L’escriptura i la imatge com a fonts històriques. La paleografia.

6. La construcció de les formes de vida tradicionals modernes.

     Fris cronològic des de la Guerra de Successió fins al conreu de la taronja. El creixement de la població. La transformació del paisatge: masos i bancals. La vida domèstica. La Il·lustració: les "Observaciones" d'Antoni J. Cavanilles. Els documents dels arxius i dels museus.

7. El creixement de les ciutats.

     Fris cronològic des del conreu de la taronja fins l'actualitat. La taronja transforma el paisatge. Ferrocarrils, carreteres i ports. Magatzems i fàbriques. Els moviments migratoris: la formació d'aglomeracions urbanes. Els nous mitjans d’informació: el periòdic i la fotografia. L’arqueologia industrial.