Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

Temari

Temari

Unitat didàctica (UD) 1. Investigació per la pau I. Objectiu. Conflicte, Pau i Violència. Definició i dimensions de la violència: violència directa, violència estructural i violència cultural. Pau negativa i pau positiva.


UD 2. La investigació per la pau II. Metodologia: pluralisme i interdisciplinarietat. Divisió tripartida dels estudis sobre la pau: empirisme, criticisme, constructivisme. Diagnòstic, pronòstic, teràpia. La construcció de la pau.


UD 3. Violència directa . Violència i poder. Violències polítiques: estat, Terrorisme i militarisme. Geopolítica i organitzacions internacionals. Conflictes internacionals


UD 4. Violència estructural. Pobresa i desigualtat. Desenvolupament humà. Globalització y crisi multidimensional.


UD 5. Reflexions entorn del desenvolupament. Teories del desenvolupament. Modernització, imperialisme i dependència, teoria estructural de l’imperialisme. Sistema-món. 

 

UD 6. Reflexions entorn del desenvolupament II. La ideologia del desenvolupament. Mal desenvolupament y post desenvolupament. Colonialitat del poder. Desenvolupament a Escala Humana. Cooperació i ajuda al desenvolupament.

 

UD 7. Violència cultural I. Violència representada i sobre representació de la violència. La cobertura dels conflictes bèlics. Periodisme per la pau. La informació en la societat digital


UD 8. Violència cultural II. Comunicació i desigualtat. Comunicació i desenvolupament. Medis globals: concentració i desigualtat. Comunicació alternativa.

 

UD 9. Ecologia i desenvolupament. Alternatives al desenvolupament. Decreixement, Bon Viure, economies alternatives (pro comú, transició, circular, social i solidària)


UD 10.  Moviments socials. Crisi i resiliència. Territorialització i internacionalització dels moviments socials.