Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

HU1501 - Llengua Catalana (Llengua)

Curs 2 - Semestre 1

Metodologia

Metodologia didàctica

El desenvolupament del programa està previst per al curs complet, dos semestres, sobre la base d’exposicions teòriques i aplicacions pràctiques.

Al llarg del temps, els pedagogs, els teòrics de l’educació i els mateixos ensenyants de llengua han mostrat que l’adquisició de destreses, habilitats i fins i tot coneixements teòrics sobre llengua es realitza de forma més efectiva mitjançant la pròpia acció constructivista de l’alumne que no a través d’una simple recepció passiva. Tanmateix hi han aspectes de les llengües, com la majoria de les qüestions ortogràfiques o flexives, que s’assimilen fins al domini amb pràctiques rutinàries.

Convé, doncs, cercar l’equilibri entre les activitats dissenyades segons les metodologies constructivistes, que possibiliten una adquisició molt sòlida de coneixements però amb molt de consum de temps, i les activitats dirigides de tipus conductista, potser no tan exigents i per això més breus. En qualsevol cas, la pretensió dels professors serà sustentar els procés d’ensenyament-aprenentatge de forma funcional: orientant el treball a la resolució de problemes. Es tracta de possibilitar que els alumnes puguen resoldre pel seu compte els problemes nous que se’ls presenten. Per tant les característiques metodològiques seran la participació per una banda i la flexibilitat per l’altra.

La tipologia de les activitats amb què s’explicitarà aquesta metodologia serà, per força, diversa. Pel que fa a la dinàmica, hi hauran exercicis de tipus:

individual: cadascú els haurà de resoldre pel seu compte.

col·lectiu: per a resoldre en grup.

En relació al caràcter hi hauran exercicis de tipus:

específic: que focalitzen un aspecte concret.

global: que contenen aspectes o dificultats diverses.

Atenent primordialment a l’expressió escrita, els exercicis seran:

analítics: de reflexió gramatical.

de transformació, amb tipologies molt diverses: substituir, completar, corregir, organitzar, adaptar, reformular, inserir, suprimir, alterar l’orde, resumir, amplificar, censurar, titular, puntuar... texts o frases donades.

de creació: dirigits a inventar, construir, criticar un text, continuar-lo, canviar-lo de registre, etc.