Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

TU0935 - Art Valencià i Recursos Turístics

Curs 4 - Semestre 1

Temari

Temari

Bloc I. Els orígens de l'art valencià

1. L'art prehistòric. Les pintures rupestres de l'arc mediterrani, patrimoni de la humanitat de la UNESCO: la Valltorta i la Gasulla. Del neolític a l'edat dels metalls: el Tresor de Villena.

2. Protohistòria i món iber. Poblats i escultures. Ceràmiques i aixovars. Les dames ibèriques. La Dama d'Elx. El Guerrer de Moixent.

3. L'era romana. Ciutats, vies i infraestructures, l'arc de Cabanes i l'aqüeducte de Peña Cortada. L'arquitectura de l'oci, Sagunt i el teatre. Les vil·les romanes. Estatuària i art romà en els museus. Art i cristianisme a finals de l'edat antiga.


Bloc II. L'art medieval valencià

4. Art islàmic en terres valencianes. Les ciutats: el cas de Borriana. Arquitectura: castells, alcàssers i estructures defensives, el castell de les 300 torres a Onda i les guixeries. Arts plàstiques islàmiques. El Palmerar d'Elx i el paisatgisme islàmic.

5. Reconquesta i creació del Regne de València. Les ciutats de reconquesta: Castelló, Vila-real i Mascarell. Els símbols: el monestir del Puig. Les esglésies d'arcs diafragmàtics: Sant Feliu de Xàtiva. El romànic final: les portades de l'Almoina de València i Sant Mateu. El bé moble romànic.

6. L'arquitectura gòtica. El gòtic com a llenguatge. Els inicis de l'arquitectura gòtica: les parròquies de València, Castelló i Alacant. La catedral de València.

7. L'arquitectura gòtica mediterrània i el segle d'or valencià. La capella reial del convent de Sant Domènec. L'arquitectura defensiva: Torres dels Serrans i Torres de Quart. Les muralles valencianes: Morella. La Llotja de València i el gòtic civil. El Palau de la Generalitat.

8. Les arts gòtiques de la imatge: pintura i escultura. L'època dels grans retaules: joies del Museu de Belles Arts de Sant Pius V. L'art hispanoflamenc: del retaule de Catí als pintors dels papes Borja.


Bloc III. Art valencià en l'edat moderna

9. La introducció del Renaixement al Regne de València. Els àngels de la catedral de València. El pati de l'ambaixador Vich. L'expansió de l'italianisme i els pintors valencians, els Hernandos. Palaus i convents: de Sant Mateu a Oriola.

10. El ple Renaixement. Sant Miquel dels Reis a València. Joan de Joanes i el model rafaelesc.

11. Contrareforma i manierisme. El Col·legi del Corpus Christi i el Patriarca Sant Joan de Ribera. L'arquitectura dels jesuïtes.

12. El barroc valencià. Les grans construccions de la primera meitat del segle XVII i l'apogeu de la decoració. La Col·legiata de Xàtiva, Santa Maria d'Elx, Sant Nicolau d'Alacant i la Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats. La façana retaule: del Carme de València a les portades de Vinaròs i Benicarló.

13. Les grans obres italianitzants al voltant de 1700. L'església dels Sants Joans a València. La façana de la catedral de València.

14. La pintura barroca. Ribalta i els ribaltescs. Els germans Guilló a Castelló, Vinaròs i Albocàsser. Antonio Palomino. Catí i Traiguera.

15. El segle XVIII valencià: del barroc al neoclassicisme. Les esglésies claustrals: Alcalà de Xivert. L'arquitectura acadèmica: Benicàssim i Sogorb. Les pintures de José Vergara a la Plana de Castelló. Oliet, Camarón i Vicente López.

16. Arts aplicades valencianes. La seda, el teixit i el Col·legi de l'Art Major de la Seda. La ceràmica: breu recorregut històric. Manises i Paterna. La Reial Fàbrica de Ceràmica de l'Alcora i el Comte d'Aranda. Evolució posterior.


Bloc IV. Art contemporani valencià
17. L'arquitectura de l'historicisme i eclecticisme. Palau del Marqués de Campo a València i edifici de Correus de Castelló. L'obra de Ros d'Ursins. El nou eclecticisme i la ruta de les vil·les a Benicàssim.

18. El modernisme. Els principals edificis valencians del modernisme. Rutes per Castelló, Borriana, València i Alcoi. Demetrio Ribes. Els mercats valencians: Central i Colom.

19. Arts plàstiques al segle XIX. La pintura de paisatges i costums. Joaquín Sorolla. Muñoz Degraín. Vicent Castell i Puig Roda. Pinazo. L'escultura. Mariano Benlliure. Els Capuz.

20. El segle XX i la contemporaneïtat. L'arquitectura: del racionalisme a les grans construccions de fi de segle. Pintura: avantguarda, abstracció i pop art.


Bloc V. Museus i patrimoni immaterial

21. El patrimoni immaterial. El Tribunal de les Aigües de València. El Misteri d'Elx i les obres sacres medievals.

22. La festa valenciana. La festa barroca i el gravat. Les festes de la Mare de Déu de la Salut a Algemesí, patrimoni de la humanitat. Moros i cristians. Festes patronals i peregrinacions. El Corpus de València. Falles, Fogueres i Magdalena. La setmana santa.

23. El sistema museogràfic valencià. Els museus de belles arts: el Pius V, els museus de Castelló i Alacant. L'IVAM. El MARQ, la Casa de Beneficència i els museus arqueològics valencians. El Museu de Vilafamés.