Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

RL0907 - Els Reptes de la Globalització (Filosofia)

Curs 1 - Semestre 2

Temari

Temari

1. INTRODUCCIÓ: concepte, història i models de globalització. De la crisi de l'estat de benestar a la globalització del neoliberalisme.

2. L'ÀMBIT LABORAL EN EL MARC DE LA GLOBALITZACIÓ: relacions amb altres àrees geogràfiques, polítiques i culturals del món. Els nous processos migratoris i les polítiques de codesenvolupament.

3. CIUTADANIA, SOCIETAT CIVIL I GLOBALITZACIÓ: construcció d'una consciència ciutadana en assumptes internacionals. Organitzacions, accions i mobilitzacions de la ciutadania. La participació de la societat civil en les democràcies actuals.

4. DONES, GLOBALITZACIÓ I DRETS HUMANS: Els Drets Humans. Les polítiques d'igualtat (gènere i globalització).

5. REPTES MEDIAMBIENTALS DE LA GLOBALITZACIÓ: aspectes vinculats a polítiques de desenvolupament, desenvolupament sostenible i protecció mediambiental.

6. REPTES CULTURALS DE LA GLOBALITZACIÓ: aspectes vinculats a les polítiques culturals referides a educació, llengües, religions, creences i valors. El reconeixement dels “altres” i el valor de la interculturalitat.

7. REPTES EN ECONOMIA I COMERÇ: Reptes en el desenvolupament d'una economia global. Propostes alternatives emergents: el decreixement, el comerç just i l'economia de subsistència.

8. LA GLOBALITZACIÓ I ELS COMPROMISOS SOLIDARIS: plans d'ajuda al desenvolupament, cooperació internacional, ajuda humanitària, polítiques de solidaritat amb la pobresa i la injustícia social.