Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

PE0942 - Periodisme Institucional

Curs 4 - Semestre 1

Temari

Temari

1. El periodisme institucional: què és treballar a l'altra banda

El primer tema serveix per ubicar el Periodisme institucional dins de l'àrea del Periodisme especialitzat. Es repassen els orígens, es delimita conceptualment i s'explica el tipus de treball que hi desenvolpa un periodista. 

2. La funció del periodista en el gabinet de comunicació

El tercer tema s'ocupa de les funcions que desenvolupa el periodista en els gabinets de comunicació. Ofereix una tipologia bàsica de perfils professionals i organigrames de funcionament.

3. Processos de newsmaking en el periodisme institucional

El segon tema se centra en els processos de producció informativa que es desenvolupen en l'entorn del periodisme institucional, que s'aborden des d'una perspectiva teòrica. Es para una especial atenció a la relació que entaulen els gabinets amb els mitjans de comunicació.

4. Ferramentes periodístiques per a la comunicació externa

Aquesta secció arrenca amb un plantejament de les nocions bàsiques sobre l'estil i la tècnica de redacció periodística per a gabinets, per continuar amb el repàs dels principals gèneres (convocatòries, notes, dossiers, etc.) i amb les tècniques de difusió més comunes entre els periodistes (des de contactes regulars fins a mecanismes com l'off the record). El tema també aborda les transformacions que la tecnologia digital ha desencadenat en els canals de comunicació externs de les oficines de premsa. 

5. La dimensió periodística de la comunicació interna

Aquest tema se centra en les ferramentes periodístiques més comunes de gestió de la comunicació interna, tant off com online

6. El periodista i la gestió informativa de les crisis

Aquí, s'abordaran els conceptes clau per a la gestió informativa de les crisis institucionals, de les que s'oferirà una tipologia i un decàleg bàsic d'actuació. S'explicarà el pla de comunicació de crisi com a metodologia bàsica d'intervenció informativa. 

7. Ètica i credibilitat del periodista institucional. Aspectes legals   

L'última tema de Periodisme institucional se centra en aspectes sobre l'ètica professional del periodista que treballa en un gabinet, més concretament, en els codis d'ètica i conducta, les bones pràctiques i les que no s'admeten, així com les possibles incompatibilitats.