Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

EM1047 - Treball de Final de Grau

Curs 4 - Semestre 2

Metodologia

Metodologia didàctica

8.1. Assignació d'empresa
 
Les tasques conduents a la realització del TFG s'iniciaran en el marc d'una estada en pràctiques de 150h que l'alumne haurà de realitzar incorporant a l'entorn laboral d'una empresa privada o entitat pública. Per a això, un cop matriculat, haurà de sol·licitar al coordinador de Pràctiques Externes i Treball Fi de Grau l'inici de les mateixes.
 
L'OIPEP farà públic el llistat de places ofertes. L'ordre d'assignació de l'empresa es realitzarà en funció de la nota mitjana de l'expedient, el nombre de crèdits aprovats i el rendiment acadèmic, donant prioritat no obstant això a aquells alumnes que pretenguin continuar l'estada en pràctiques a la mateixa empresa a la qual es incorporar durant el desenvolupament de l'assignatura EM1034 Pràctiques Externes. Hi ha la possibilitat que l'alumne contacti directament amb una empresa no oferta omplint la proposta importants. En aquest cas es farà una assignació directa.
 
Un cop realitzada l'adjudicació de l'empresa, a l'alumne se li assignarà un tutor per part de la Universitat Jaume I (que per defecte actuarà com a director del TFG) i un supervisor per part de l'empresa. Entre els tres han d'acordar un Projecte Formatiu.
 
En la mesura del possible es facilitarà i fomentarà que l'estada en pràctiques sigui una continuació de la realitzada en l'assignatura EM1034 Pràctiques Externes, sumant un total de 300 hores d'incorporació en una mateixa empresa per a l'alumne. En la mateixa línia, es fomentarà des de la coordinació de l'assignatura la continuïtat de les figures del tutor acadèmic i el supervisor de l'empresa.
 
 
 
8.2 Projecte formatiu
 
Previ a l'inici de les pràctiques l'estudiant, el seu tutor de la universitat assignat i el supervisor de l'empresa han d'acordar, emplenar i signar un Projecte Formatiu definint els termes de les pràctiques d'acord amb la normativa de pràctiques externes de la universitat. En aquest projecte s'especificaran les dates d'inici i fi, l'horari temptatiu previst, el nom del supervisor i la direcció de l'empresa, els objectius de l'estada, el contingut del treball a realitzar i la relació d'aquest amb el Treball Fi de grau, entre d'altres.
 
 
 
8.3. Documentació a presentar un cop finalitzada l'estada en pràctiques
 
 
 
A. Memòria de Pràctiques Externes
 
 
 
En finalitzar el període de pràctiques, l'alumne haurà de presentar al tutor una memòria en la qual es reflecteixi el compliment dels objectius marcats en el pla de treball inclòs en el Projecte Formatiu. Aquesta memòria ha de contenir, com a mínim, els següents apartats:
 
 
 
- Títol de la memòria.
 
- Codi i nom de l'assignatura
 
- Nom de l'alumne i del tutor acadèmic.
 
- Nom del supervisor en l'empresa i nom i adreça de l'empresa en què s'han realitzat les pràctiques.
 
- Data d'inici i fi de l'estada en pràctiques.
 
- Nombre d'hores de pràctiques realitzades
 
- Objectius inicials proposats en el Projecte Formatiu i justificació de la modificació parcial d'aquests, si pertoca.
 
- Planificació temporal de les pràctiques per a la consecució d'aquests objectius.
 
- Desenvolupament de l'estada en pràctiques (metodologia de treball, integració en equip professional, dificultats trobades i com s'han resolt, ocupació d'eines informàtiques).
 
- Grau de compliment dels objectius projecte formatiu.
 
- Índex, plantejament i abast del Treball Fi de Grau. Relació amb el treball realitzat durant l'estada en pràctiques i grau d'avanç del mateix.
 
- Conclusions.
 
 
 
Aquesta memòria s'ha de lliurar al tutor de la universitat assignat.
 
 
 
B. Informe del supervisor de l'empresa
 
 
 
En finalitzar el període de pràctiques, el supervisor ha d'omplir un qüestionari d'avaluació de l'alumne. Aquest informe ha de ser lliurat al tutor de la universitat.
 
 
 
C. Informe del tutor de la universitat
 
 
 
En finalitzar el període de pràctiques, el tutor ha d'emplenar un informe avaluant la part d'estada en pràctiques de l'assignatura tenint en compte:
 
- Seguiment realitzat pel propi tutor de l'estada en pràctiques (converses mantingudes amb l'estudiant i amb el supervisor de l'empresa).
 
- Memòria d'estada en pràctiques presentada per l'alumne.
 
- Informe del supervisor de l'empresa.
 
El tutor atorgarà a l'informe una qualificació d'apte / no apte a l'estada en pràctiques, constituint un requisit indispensable el comptar amb un informe apte del tutor per a la defensa posterior del TFG.
 
Aquest informe ha de ser lliurat al coordinador de PE i TFG, juntament amb la memòria de l'alumne i l'informe del supervisor de l'empresa.
 
Si l'alumne realitza les pràctiques associades a la EM1034 i les pràctiques associades a la EM1047 en la mateixa empresa i amb el mateix tutor, únicament realitzarà una memòria de pràctiques i un qüestionari per part del supervisor. Aquesta documentació es lliurarà al finalitzar les 300 hores.
 
En aquest cas, el tutor ha d'assenyalar en el seu informe els codis EM1034 i EM1047 i la totalitat de les hores realitzades.
 
 
 
D. Qüestionari d'avaluació de l'entitat per part de l'alumne
 
 
 
Per tal de comptar amb l'opinió de l'estudiantat en relació a les empreses i poder detectar possibles anomalies, en finalitzar el període de pràctiques, l'alumne haurà d'emplenar un informe anònim d'avaluació de l'entitat on ha realitzat les PE. Aquest informe ha de ser lliurat per l'alumne directament a la OIPEP.
 
Tots els documents anteriors estaran disponibles a l'Aula Virtual de l'assignatura.
 
 
 
8.4 Elaboració del Treball Fi de Grau
 
El Treball Fi de Grau és un projecte d'enginyeria o estudi tècnic original que ha de ser realitzat de forma individual sota la direcció d'un tutor o director acadèmic. La funció del director serà orientar, assessorar i planificar les activitats necessàries, realitzar un seguiment del treball i col·laborar en tot allò que permeti una bona consecució del mateix, així com actuar de dinamitzador i facilitador del procés d'aprenentatge. A més, el director és la persona responsable d'exposar a l'estudiant els continguts mínims del TFG, d'assistir i orientar-lo en el seu desenvolupament, de vetllar pel compliment dels objectius fixats i d'emetre un informe de la feina que hagi tutelat, abans de la presentació .
 
Com a norma general s'assignarà a l'estudiant com a director del TFG mateix professor que hagi actuat com a tutor de l'estada en pràctiques, vetllant per la continuïtat i coherència en continguts de les dues parts de l'assignatura.
 
Un cop decidida una proposta de títol i continguts per al TFG, preferentment durant la realització de l'estada en pràctiques i en relació amb aquesta, l'alumne haurà de presentar al coordinador de TFG una sol·licitud d'aprovació de títol, signada pel director, i un resum del treball proposat amb una extensió màxima de 500 paraules. La sol·licitud d'aprovació del títol s'ha de lliurar com a mínim amb dos mesos d'antelació a la data de defensa del TFG.
 
La sol·licitud d'aprovació del títol de TFG ha d'explicitar clarament l'objecte del projecte, l'abast, com es pretén justificar la solució adoptada i les parts o documents de què constarà el projecte.
 
Si bé el director o bé l'alumne desitgen renunciar a un títol de TFG aprovat, ho hauran de sol·licitar signat per les dues parts a la Comissió de Grau, indicant els motius que justifiquen aquesta decisió.
 
 
 
8.5 Dipòsit del TFG
 
El TFG només podrà ser dipositat i defensat quan l'estudiant hagi superat totes les assignatures restants del grau. Aquest requisit ha de ser complert per tot l'estudiantat sense excepció i ha de ser justificat mitjançant certificat acadèmic en el moment del dipòsit. Així mateix, per poder defensar el TFG l'estudiant ha de tenir un informe favorable del tutor en relació a l'estada en pràctiques.
 
Per procedir a l'avaluació del TFG, l'estudiant ha de presentar en Registre General de la Universitat Jaume I, dirigit al departament al qual pertanyi el coordinador de TFG, la següent documentació:
 
- Sol·licitud de defensa amb el vistiplau del tutor.
 
- Certificat acadèmic de notes.
 
- Treball Final de Grau: tots els treballs presentats inclouran memòria amb els seus corresponents annexos i pressupost i, depenent de la naturalesa del TFG, plec de condicions, plànols i documents addicionals que requereixi la naturalesa del treball. Es lliurarà un únic exemplar en format paper i una versió digital completa del mateix s'haurà de pujar a través de l'Aula Virtual de l'assignatura previ a la defensa.
 
 
 
8.6 Documents a presentar pel director previ a la defensa del TFG
 
El director ha de lliurar al coordinador de TFG dels següents documents:
 
- Informe del director sobre el TFG.
 
- Informe del tutor avaluant l'estada en pràctiques.
 
 
 
8.7 Defensa presencial i avaluació del TFG
 
L'estudiant defensarà oralment el seu TFG davant un tribunal durant un temps no superior a 15 minuts. Després de l'exposició, l'estudiant contestarà a les qüestions formulades pels membres del tribunal.
 
La qualificació tindrà en compte la redacció i contingut tècnic del TFG (80% de la nota final), i la presentació i defensa pública del mateix (20% de la nota final).
 
El coordinador del TFG haurà de fer públics el dia, hora i lloc de la defensa dels treballs amb suficient antelació, així com convocar al tribunal.
 
 
 
8.8 Tribunal avaluador del TFG
 
El TFG serà avaluat per un tribunal constituït per tres membres titulars i tres suplents, professors pertanyents a àrees de coneixement amb docència en el grau. Es prestarà especial atenció al fet que almenys un d'ells sigui especialista en el tema a avaluar. De manera excepcional, i amb autorització expressa de la Comissió de Grau o subcomissió en què delegue, poden formar part del tribunal altres professors o membres acadèmics externs.
 
El tribunal serà nomenat en cada convocatòria per la Comissió de Grau o subconmisión en què delegui, i presidit per la vicedirecció de l'ESTCE responsable del títol o persona en qui delegui. Com a mínim un membre del tribunal serà professor de l'àrea de Projectes d'Enginyeria, sempre que sigui possible. La coordinació de TFG ha de fer públics els criteris d'avaluació, i el dia, hora i lloc de l'exposició a l'estudiantat. El tribunal ha d'estendre acta de les qualificacions i s'ha de presentar dins dels terminis previstos en el calendari acadèmic de la Universitat Jaume I aprovat pel Consell de Govern.
 
El director del TFG no pot formar part en cap cas del tribunal avaluador.
 
 
 
8.9 Qualificació dels treballs i determinació de la nota final de l'assignatura EM1047
 
- El tribunal avaluador deliberarà a porta tancada sobre la qualificació dels TFG sotmesos a consideració, tenint en compte la documentació presentada per l'estudiant, l'informe del tutor i l'exposició pública dels treballs.
 
- La qualificació global de tenir en compte si s'han adquirit les competències assignades al TFG en la memòria de verificació del grau, la qualitat del treball presentat, el material lliurat, la claredat expositiva, la capacitat de debat i la defensa argumental que s'ha mostrat en l'acte d'exposició pública.
 
 
 
8.10 Convocatòries
 
Estan previstes quatre convocatòries ordinàries per a la defensa del TFG. L'assignatura compta amb una acta única que s'obre al mes de febrer i es tanca abans del 30 de novembre del curs següent. Les quatre convocatòries previstes són les següents:
 
a. Convocatòria de gener
 
b. Convocatòria d'abril
 
c. Convocatòria de juliol
 
d. Convocatòria de setembre
 
e. Convocatòria de novembre
 
Per a cada convocatòria els estudiants hauran de lliurar la documentació en Registre General en els terminis que estableixi el coordinador de pràctiques Externes i Treball Fi de Grau que seran publicats a l'Aula Virtual de l'assignatura amb la suficient antelació.