Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

MP1030 - Formes de Vida i Paisatges Històrics

Curs 3 - Anual

Temari

Temari

1. Introducció.

La definició de paisatge. Història, antropologia i etnografia. Elements antròpics del paisatge. Les grans etapes històriques del territori valencià. Aprofitament didàctic del paisatge cultural.2. L’aparició de l’home en el paisatge i la seua didàctica.

Fris cronològic de l’etapa paleolític-neolític-bronze. Els canvis dels hàbitats. Els materials i els instruments. La pintura rupestre. Què és l’arqueologia?


3. La primera cultura urbana i la seua didàctica.

Fris cronològic de l’etapa ibera i romana. L’organització del territori. La ciutat romana. L’escriptura: epigrafia ibera i romana. Reconstrucció de les formes de vida: textos clàssics i arqueologia.


4. L’empremta de l’Islam i la seua didàctica.

Fris cronològic de l’etapa islàmica: des dels orígens fins a l’expulsió dels moriscos. La medina. Les formes de vida. Què resta encara? Monuments, toponímia, gastronomia, vocabulari, etc.


5. El naixement d’un nou país i la seua didàctica.

Fris cronològic des de la conquesta cristiana fins al Decret de Nova Planta. L’ocupació del territori: l’organització feudal. Les bastides i les noves ciutats. Els monuments urbans: catedrals i palaus. L’escriptura i la imatge com a fonts històriques. La paleografia.


6. La construcció de les formes de vida tradicionals i la seua didàctica.

Fris cronològic des de la Guerra de Successió fins al conreu de la taronja. El creixement de la població La transformació del paisatge: masos i bancals. La vida domèstica. La Il·lustració: les "Observaciones" d'Antoni J. Cavanilles. Els documents dels arxius i dels museus.

 


7. El creixement de les ciutats i la seua didàctica.

Fris cronològic des del conreu de la taronja fins a l’any 2000. La taronja transforma el paisatge. Ferrocarrils, carreteres i ports. Magatzems i fàbriques. Els moviments migratoris: la formació d'aglomeracions urbanes. Els nous mitjans d’informació: el periòdic i la fotografia. L’arqueologia industrial.

 

8. El món actual i la seua didàctica.