Semestre 1
Temari
- Anàlisi del fenomen de la “Raó d'Estat” des d'una perspectiva genètica i crítica. Des d'un context més ampli, el de la **problematización de la relació entre “ètica i política”, s'analitza l'origen de la “Raó d'Estat” i l'evolució d'aquesta teoria o doctrina fins als nostres dies.
- Reconstrucció històric-crítica de les interpretacions sobre la doctrina de la “Raó d'Estat”. S'estudia l'elaboració de la “raó d'Estat” en els segles XVI i XVII analitzant els textos més significatius de l'època (Maquiavel, Botero, Rivadeneira).
- Reflexió sobre la justificació o les justificacions que des de diversos àmbits (ètic, polític i jurídic) poden argumentar-se sobre l'existència o persistència de la “Raó d'Estat” en societats democràtiques. Es considera el desenvolupament i la interpretació d'aquesta teoria fins al segle XX (Meinecke, Croce,…).
- Anàlisi de casos concrets i fenòmens particulars de la “Raó d'Estat” en les democràcies actuales.se revisa el debat hagut sobre la mateixa a Espanya a mitjan anys noranta fins als nostres dies per a contextualitzar el problema de la raó d'Estat en l'actualitat.