Curs 2 - Semestre 2
Temari
1. Introducció a la comptabilitat de costos i de gestió
1.
Concepte, objectius i usuaris
2.
Comptabilitat de gestió vs. Financera
3.
La magnitud cost
2. Anàlisi dels principals elements del cost a les empreses del sector
turístic
1.
El comportament dels costos: fixos i variables
2.
Costos i objecte de cost: directes i indirectes
3.
Inversions, costos inventariables i costos del període
4.
Classificació funcional dels costos
3. La determinació del cost
1.
El cost dels factors de producció
2.
El model orgànic i el model inorgànic
3.
Organització de l'empresa: tipus de centres
4.
Repartiment primari i secundari
5.
La imputació a productes i serveis
4. Models de costos aplicats al sector turístic
1.
Models de costos per comanda i per processos
2.
Models de costos totals i de costos parcials
3.
Model de costos ABC
4.
El model USALI (Sistema Uniforme de Comptes per a la Indústria Hotelera)
a.
Introducció i objectius de l'USALI
b.
Característiques
c.
Estructura i esquema de funcionament
5. Comptabilitat de gestió per a la presa de decisions a l’àmbit
turístic
1.
Anàlisi cost-volum-benefici
2.
Punt d’equilibri
3.
Costos rellevants
4.
Decisions basades en costos rellevants
6. Gestió pressupostària
1.
El procés pressupostari
2.
Pressupostos operatius i financers
3.
Estats previsionals
4.
El pressupost mestre
5.
Pressupost flexible
7. Gestió de la “sostenibilitat” al sector turístic
1.
Amenaça climàtica, crisi ecosocial i energètica
2.
Sistemes de gestió ambiental
3.
Certificacions mediambientals
4.
La informació sobre “sostenibilitat” al sector turístic: Memòries de
sostenibilitat