Temari

Temari

NUCLI 1

El primer nucli de problemes proposa estudiar els debats en el camp de la investigació per a la pau. Per a això, contextualitzarem les investigacions sobre gènere a partir de les línies de treball sistematitzades per Vicent Martínez Guzmán, Irene Comins Mingol, Sonia Paris, María José Gámez Fuentes i Fatuma Ahmed, entre altres, partint de la distinció entre les investigacions que treballen “pau” i les investigacions que treballen “conflictes”. Atendrem particularment els principals debats dels últims 20 anys en els estudis de pau.

 

NUCLI 2

El segon eix recupera els debats sobre gènere, identitat i poder en la teoria per a pensar les dinàmiques obertes per l'articulació entre les lluites per la identitat i la noció de reconeixement que va donar forma als processos polítics més rellevants de les últimes dècades. Recorrerem els arguments sobre identitat, llenguatge i cos a través de l'ús de materials culturals quan aquesta operació va implicar debats sobre la configuració del subjecte polític. En aquest context, revisarem el mapa que van produir les teories feministes i de la diversitat sexegenèrica per a llegir la violència de gènere i sexual, a partir de la producció de María José Gámez Fuentes.

 

NUCLI 3

El tercer nucli de problemes situa dos eixos principals de reflexió sobre gènere en la Càtedra que recupera els debats en la Teoria Moral. D'una banda, el debat sobre redistribució i reconeixement entre Axel Honneth i Nancy Fraser, quan elabora sobre la distinció entre mal moral i condicions materials d'existència; en segon lloc, el debat sobre reconeixement i cultura política entre Nancy Fraser i Judith Butler, que van situar l'agència i la subjectivitat política a través del vincle entre els marcs de drets i la democràcia en el capitalisme.

 

NUCLI 4


El quart nucli de problemes situa com a eix els debats sobre reconeixement i ètica de les cures a partir de la proposta d'Irene Comins Mingol. Aquest nucli presenta investigacions que han treballat en el camp de la Teoria Moral la distinció entre justícia i cures, i aborda els desenvolupaments que s'obrin en l'àmbit d'estudis de pau.