Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

TU2305 - Recursos Territorials Turístics

Curs 1 - Semestre 1

Metodologia

Metodologia didàctica

Per a l’èxit dels objectius d’aprenentatge establerts en el programa, a més de tenir en compte els aspectes pedagògics generals i els principis de la geografia, cal que l'estudiantat acudisca al coneixement dels continguts de l'assignatura a través de diversos mètodes d'ensenyament, no sense conèixer prèviament les finalitats que s’han considerat amb els objectius i l'estructura del programa. Per això i d'acord amb el marc de l'EEES, la metodologia docent que s'utilitzarà pretén aconseguir que l’estudiantat siga una part essencial del seu propi aprenentatge; la qual cosa significa que ha de participar en les diferents activitats que es proposen amb la finalitat que vaja endinsant-se en l'estudi dels diferents continguts de l'assignatura d'una forma activa i participativa.

Així, en primer lloc, cal considerar el mètode expositiu o classe magistral, alternant amb altres mètodes, perquè no sembla que hi haja raons suficients per a descartar-lo màximament quant l’estudiantat té mancances conceptuals sobre la matèria d'estudi. No obstant això, les deficiències d'aquest mètode com pot ser la falta de participació de l'estudiantat, han de ser corregides per altres mètodes com l'actiu i el comparatiu, que no són excloents sinó que poden complementar-se, enriquint el procés d’aprenentatge.

Pel que fa al mètode actiu cal considerar-lo com a complement al mètode expositiu o classe magistral, ja que pot aplicar-se per a què l'estudiantat analitze alguns aspectes controvertits dels espais de destinació turística i de les investigacions al voltant dels recursos territorials turístics. Aquest mètode es pot aplicar de manera individual i en dinàmiques de grups de treball, donant bons resultats en el desenvolupament de les capacitats d'anàlisis i de síntesis, les quals fan implicar l’estudiantat en la realitat de la destinació turística, a través de l'aprenentatge basat en projectes que desenvoluparan en la part pràctica de l’assignatura.

Un altre mètode és l'estudi de casos, el qual és utilitzat en la investigació geogràfica des de fa molts anys, recordem que Ritter ja el va definir i el va qualificar com un mètode que donava molt bons resultats tant en la investigació com en l'exposició geogràfica.

Tots aquests mètodes s'han de completar amb l'aula virtual i  treballs de camp. Així, en les classes teòriques també és molt positiu introduir les conferències de professors o professores i professionals convidats ja que permeten a l’estudiantat conèixer la importància dels recursos territorials turístics sobre els quals es basa el turisme. Pel que fa als treballs de camp, atenent a la disponibilitat horària, no es poden realitzar tan sovint com desitjaríem, però són, sense dubte, molt positius, tant perquè l'estudiantat prenga contacte amb el territori i els recursos objecte del turisme en un espai de destinació.