Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

GA1212 - Ordenament Constitucional i Drets Fonamentals

Curs 2 - Semestre 1

Temari

Temari

I. FONAMENTS DEL DRET CONSTITUCIONAL

 

Lliçó 1. FONAMENTS DEL DRET CONSTITUCIONAL

L’Estat com a marc del Dret Constitucional. El sorgiment històric del Dret Constitucional. L’organització dels poders de l’Estat com a tasca del Dret Constitucional: sistemes presidencial i parlamentari. El Dret Constitucional com a garantia dels drets fonamentals. Constitucionalisme i principi democràtic: la democràcia directa i la democràcia representativa. Dret Constitucional i organització territorial: l’estat centralitzat, l’estat regional i l’estat federal i les seues variacions.

 

II. LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA DE 1978

 

Lliçó 2. EL DRET CONSTITUCIONAL ESPANYOL. ORIGEN I CARACTERÍSTIQUES DE LA CONSTITUCIÓ

Les notes definitòries de la Constitució espanyola de 1978. Antecedents de la Constitució: el procés constituent. La influència del procés constituent en el contingut de la Constitució. El caràcter fonamental de la Constitució. La Constitució com a sistema de valors.

 

Lliçó 3. LA CONSTITUCIÓ COM A NORMA

El caràcter normatiu de la Constitució. La Constitució com a norma primària sobre la producció jurídica. El desenvolupament de la Constitució. Modificació de la Constitució: reforma, jurisprudència i costum constitucional. La reforma de la Constitució: inexistència de límits materials. La iniciativa de reforma. El procediment ordinari de reforma. El procediment agreujat de reforma.

 

Lliçó 4. EL SISTEMA DE FONTS EN LA CONSTITUCIÓ (I)

Fonts del Dret: Constitució i Codi Civil. Principis constitucionals sobre l’ordenament jurídic. Principi de seguretat jurídica. Principis constitucionals sobre l’estructura de l’ordenament. Principis constitucionals sobre l’eficàcia de l’ordenament. Principis constitucionals sobre l’actuació dels poders públics.

Funció legislativa, lleis de l’Estat i lleis de les comunitats autònomes. La Llei en la Constitució. Lleis orgàniques i lleis ordinàries. Altres tipus de lleis.

 

Lliçó 5. EL SISTEMA DE FONTS EN LA CONSTITUCIÓ (II)

Normes amb força de llei (I): els decrets legislatius. Normes amb força de llei (II): els decrets lleis. La potestat reglamentària: decrets i ordres. Els convenis col·lectius. La jurisprudència.

 

Lliçó 6. CONSTITUCIÓ I ORDRE INTERNACIONAL

Constitució i tractats internacionals. Constitució i integració supranacional. La integració europea. La Unió Europea i l’ordenament jurídic espanyol. La incidència del procés d’integració europea en la Constitució.

 

Lliçó 7. ELS DRETS FONAMENTALS

Concepte de drets fonamentals. Elements dels drets fonamentals. Classificacions dels drets fonamentals. Límits i conflictes entre drets. L’eficàcia dels drets fonamentals. La interpretació dels drets fonamentals. La Declaració de Drets en la Constitució Espanyola de 1978.

 

Lliçó 8. TITULARITAT DELS DRETS FONAMENTALS: NACIONALITAT I ESTRANGERIA

La titularitat dels drets fonamentals. El capítol I del títol I de la Constitució: precisions sobre les condicions d’exercici dels drets fonamentals. La nacionalitat espanyola. La ciutadania europea. La posició constitucional de les persones estrangeres. L’extradició i reconeixement mutu de resolucions penals en la UE. La protecció internacional: el dret d’asil i la protecció subsidiària.

 

Lliçó 9. LA IGUALTAT

El reconeixement de la igualtat en la història del constitucionalisme. Configuració constitucional de la igualtat. Abast de la igualtat. Prohibició de discriminació. La igualtat material i el dret antidiscriminatori.

 

Lliçó 10. ELS DEURES CONSTITUCIONALS

La noció de deure constitucional i els principals deures que consagra la Constitució. La constitucionalització del dret-deure de defendre a Espanya. Les obligacions militars dels espanyols. La prestació social substitutòria del servici militar obligatori. El servici civil per al compliment de fins d’interès general. Els deures de la ciutadania en els casos de greu risc, catàstrofe o calamitat pública. Els deures tributaris.

 

Lliçó 11. ELS DRETS DE L’ESFERA PERSONAL

Els drets de l’esfera personal. El dret a la vida i integritat física. Llibertat ideològica i llibertat religiosa. Dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge. Inviolabilitat de domicili. El secret de les comunicacions. Llibertat informàtica i dret a l’oblit. La llibertat de residència i desplaçament. El dret al matrimoni.

 

Lliçó 12. LA LLIBERTAT PERSONAL

La configuració constitucional de la llibertat i seguretat personals. La pèrdua de llibertat per detenció. Supòsits especials de detenció. Drets dels detinguts. Habeas corpus com a dret de la persona detinguda. Altres supòsits de limitació de la llibertat. La presó provisional. Pèrdua de llibertat per condemna penal.

 

Lliçó 13. LLIBERTATS D’EXPRESSIÓ I INFORMACIÓ

Naturalesa de la llibertat d’expressió. La llibertat d’expressió en sentit estricte. La llibertat d’informació. La creació de mitjans de comunicació. Drets constitucionals dels i de les periodistes: clàusula de consciència i secret professional. Prohibició de censura prèvia i exclusió de segrestos administratius. La llibertat de producció i creació literària, artística, científica i tècnica. El dret a rebre informació veraç. Límits dels drets fonamentals de l’article 20 de la Constitució.

 

Lliçó 14. ELS DRETS DE REUNIÓ I ASSOCIACIÓ. ELS PARTITS POLÍTICS

El dret a participar col·lectivament en l’esfera pública. El dret de reunió. La llibertat d’associació. Els partits polítics.

 

Lliçó 15. DRETS DE PARTICIPACIÓ POLÍTICA

Drets de participació i principi democràtic. Drets de participació política i mecanismes de democràcia directa. El dret de sufragi actiu. El dret de sufragi passiu. El dret d’accés a càrrecs públics de representació política i a l’exercici del càrrec. El dret d’accés a les funcions i càrrecs públics no representatius. El dret de petició.

 

Lliçó 16. EL DRET A LA TUTELA JUDICIAL

Previsions constitucionals sobre el dret a la tutela judicial efectiva. El dret al jutge ordinari predeterminat per la Llei. El dret a un jutge independent i imparcial. L’accés a la justícia. Drets durant el transcurs del procés: el dret a un juí just i a no patir indefensió. Drets en la finalització del procés. Garanties constitucionals del procés penal.

 

Lliçó 17. DRET A L’EDUCACIÓ I LLIBERTAT D’ENSENYANÇA

Antecedents. Els subjectes de la relació educativa i els drets fonamentals. El dret a l’educació. Les finalitats de l’educació i les seues garanties constitucionals. Llibertat d’ensenyança i llibertats en l’ensenyança. La llibertat de creació de centres docents. La llibertat de càtedra. Els drets educatius dels pares i mares. Els drets de participació. L’autonomia universitària i la llibertat acadèmica.

 

 

Lliçó 18. ELS DRETS LABORALS I ELS DRETS ECONÒMICS I SOCIALS

Els agents socials en la constitució: sindicats i associacions empresarials. Constitució i vies d’acord laboral: els convenis col·lectius. Constitució i confrontació laboral: els conflictes col·lectius. El dret de sobra. Drets i deures de l’article 35 de la Constitució. Dret de propietat i funció social. El règim constitucional de la propietat privada. Limitacions al dret de propietat. El dret de fundació. El règim de la llibertat d’empresa en la Constitució. La constitucionalització dels drets socials. Els principis rectors de la política social i econòmica.

 

Lliçó 19. LES GARANTIES NORMATIVES I INSTITUCIONALS

Les garanties normatives (I) vinculació dels poders públics. Garanties normatives (II) reserva de llei i respecte del contingut essencial. Les garanties de fiscalització extrajudicials: el Defensor del Poble. El règim de la suspensió dels drets i llibertats com a garantia.

 

Lliçó 20. LES GARANTIES JURISDICCIONALS DELS DRETS

El sistema de garanties jurisdiccionals. Garanties davant de la jurisdicció ordinària: la garantia preferent i sumària. Garanties davant de la jurisdicció constitucional: recurs i qüestió d’inconstitucionalitat. El recurs d’empara constitucional (remissió). Les garanties jurisdiccionals internacionals i supranacionals (garanties en xarxa): el Tribunal Europeu de Drets Humans. Les garanties jurisdiccionals internacionals i supranacionals II. La Carta de Drets de la Unió Europea.