Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

ES2007 - Psicologia de l’Activitat Física i de l’Esport (Psicologia)

Curs 1 - Semestre 2

Temari

Temari

Tema 1. Introducció a la Psicologia de l'Activitat Física i de l'Esport.
Definició i història de la psicologia de l'activitat física i de l'esport (PAFD). El psicòleg/a esportiu: funcions, àmbits i contextos de treball.
Tema 2. Processos psicològics bàsics en Psicologia de l'Activitat Física i de l'Esport.
Percepció i atenció en l'activitat fisicoesportiva. Aprenentatge humà i la seua influència en el desenvolupament i entrenament d'habilitats motores. Utilització del reforç en la millora de l'activitat fisicoesportiva.
Tema 3. El paper de la motivació i l'emoció en la Psicologia de l'Activitat Física i de l'Esport.
La motivació com a “motor” fonamental en l'àmbit de l'activitat física i l'esport. Factors motivacionals que incideixen en el desenvolupament de metes, atribucions d'eficàcia/competència i en l'abandó de l'activitat física. El paper de les emocions en la pràctica de l'activitat fisicoesportiva. Regulació i control de les emocions en l'esportista.
Tema 4. Aspectes psicosocials vinculats a l'Activitat Física i l'Esport.
Influència de l'activitat física i l'esport en el desenvolupament psicosocial de l'individu. Cognició social. Processos d'autoregulació emocional i mental. Atribució, conseqüències i reentrenament. Actituds, estereotips i prejudicis en el món de l'esport. Facilitació, inhibició i influència social.
Tema 5. El grup esportiu
Concepte de grup i equip esportiu. Tipus de grup. Elements estructurals del grup: estatus, rols i normes. Composició del grup. Com millorar el clima d'un grup. Determinants de la productivitat. Treball en equip i comunicació efectiva. Eficàcia col·lectiva. Acompliment i rendiment individual i d'equip en l'esport.
Tema 6. El lideratge en l'esport
Lideratge i poder. Models de lideratge aplicats a l'esport. Característiques de la líder o del líder. Relació entre el líder o la líder i els membres del grup. Paper de la situació. Mesurament del lideratge. El/la entrenador/a com a líder.
Tema 7. Processos grupals i intergrupals
Formació i desenvolupament de grups esportius. Socialització, inclusió i identitat grupal. Cohesió i la seua relació amb el rendiment i la satisfacció grupal. Influència social en els grups esportius. Processos de desvinculació. Presa de decisions grupal. Relacions entre els/les esportistes i entre grups. Gestió de conflictes. Efectes de la cooperació i la competició en el rendiment dels grups esportius.
Tema 8. Esport i benestar físic, psicològic i social.
Entrenament en l'autopercepció d'estats emocionals desadaptativos: ansietat, por. Agressió i violència en l'activitat física i l'esport. Estratègies de prevenció i aspectes psicosocials. Joc net i bona conducta esportiva. Tècniques d'aprenentatge per a fomentar l'educació en valors i la inclusió social a través de l'esport. Llenguatge positiu i estratègies per al pensament positiu.