Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

Temari

Temari

PART I: HISTOLOGIA

TEMA 1. TEIXITS MERISTEMÀTICS

Concepte de teixit vegetal. Teixits meristemàtics: concepte i característiques citològiques. Divisió cel·lular i tipus d'envans. Meristemes primaris i secundaris. Meristemes apicals, laterals i intercalars.

TEMA 2. TEIXITS PARENQUIMÀTICS I MECÀNICS

Concepte de teixit adult: característiques, origen i funció; tipus de parènquima i localització en la planta. Teixits mecànics: concepte i funció. Colènquima: estructura, localització i tipus. Esclerènquima: estructura, localització, fibres i esclereides.

TEMA 3. TEIXITS CONDUCTORS

Introducció. Xilema: concepte i funció; formació i tipus; elements components del xilema. Floema: concepte i funció; formació i tipus; elements components del floema. Feixos vasculars.

TEMA 4. TEIXITS PROTECTORS I SECRETORS

Teixits aïllants o protectors. Teixit aïllant primari: Cutícula. Aparells estomàtics. Pèls i emergències. Teixit aïllant secundari: súber o suro. Teixit aïllant intern: endodermis

PART II: ORGANOGRAFIA

TEMA 5. L'ARREL, LA TIJA I LA FULLA: MORFOLOGIA DE L'ARREL

Desenvolupament dels arrels laterals. Morfologia externa del brot. Morfologia i anatomia de la fulla típica de angiospermes. Histologia i anatomia de la fulla en gimnospermes.

TEMA 6. LA FLOR, EL FRUIT I LA LLAVOR

Concepte i parts de la flor. Periant: calze i corol·la. Androceu: estructura i tipus; desenvolupament dels sacs pol·línics; formació i estructura del gra de pol·len. Gineceu: estructura i tipus; formació de l'ovario; formació dels òvuls; formació del sac embrionari. Germinació del gra de pol·len i fecundació. El fruit: concepte. Origen i desenvolupament. Histologia de la paret del fruit. Tipus de dehiscència. La llavor: concepte. Formació de la llavor. Parts de la llavor: cobertes seminals, embrió, teixits de reserva.

PART III: SISTEMÀTICA

TEMA 7. LA CLASSIFICACIÓ DELS ÉSSERS VIUS

Conceptes generals. El sistema binomial. Categories i unitats taxonòmiques. Concepte d'espècie. Classificació dels organismes: Regne Procariota. Regne Eucariota.


TEMA 8. BRIÒFITS I PTERIDOFITS

Característiques generals. Classificació dels briòfits. Classificació dels pteridòfits

TEMA 9. DIVISIÓ ESPERMATOFITS GIMNOSPERMES

Característiques generals. Classe pinòpsides, pinàcies, cupresaceas taxodiàcies i tàxides.

TEMA 10. ANGIOSPERMES DICOTILEDÒNIES

Característiques generals: magnòlides, ranuncúlides, cariofílides, hamamelídides, dilènides. Ròsides làmides i astèrides.

TEMA 11. ANGIOSPERMES MONOCOTILEDÒNIES

Característiques generals. Gramínies, juncàcies, ciperàcies, aracàcies i liliàcies.

PART IV: PRÁCTIQUES

PRÀCTICA 1: IDENTIFICACIÓ DE TEIXITS VEGETALS

PRÀCTICA 2: IDENTIFICACIÓ DE ESTRUCTURES VEGETALS

PRÀCTICA 3: CLASIFICACIÓ D’ESPÈCIES VEGETALS

PRÀCTICA 4: CONEIXIMENT DE LES PLANTES EN EL SEU ENTORN (EIXIDES AL CAMP)