SIA. Sistema d'Informació Acadèmica

Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

AG1041 - Postrecol·lecció i Indústries Agroalimentàries

Curs 4 - Semestre 2

Temari

Temari

UNITAT DIDÀCTICA I “Generalitats”

Tema 1: Els aliments. Característiques nutritives i organolèptiques

  • Definició dels aliments
  • Composició dels aliments
  • Efectes del processat sobre les característiques nutritives i organolèptiques

Tema 2.- Qualitat alimentària

  • Causes d'alteració dels aliments
  • Factors que afecten la degradació
  • Canvis indesitjables en els aliments
  • Tècniques per a la reducció de les pèrdues.
  • Factors de qualitat en els aliments
  • Traçabilitat en la producció d'aliments.

UNITAT DIDÀCTICA II. “Fisiologia i Bioquímica Postcollita”

Tema 3.- Maduresa i Recol·lecció del Fruit

  • Creixement i desenvolupament del fruit.
  • Maduresa hortícola vs. Maduresa fisiològica
  • Influència de l'estat de desenvolupament en la vida postcollita

Tema 4.- Respiració i Maduració

  • Respiració. Mecanismes bàsics
  • Mesura de la respiració
  • Factors interns
  • Factors ambientals
  • Estrés físic

Tema 5.-   Etilé i Maduració

  • Hormones que intervenen en el període postcollita
  • Etilé. Efectes i biosíntesi
  • Factors que afecten la síntesi d'etilé
  • Etilé i maduració

Tema 6.- Canvis químics en la Maduració

  • Canvis en carbohidratos
  • Canvis en proteïnes
  • Canvis en àcids orgànics
  • Canvis en pigments
  • Canvis en compostos fenòlics
  • Canvis en compost volàtils
  • Canvis en vitamines

UNITAT DIDÀCTICA III: “Fisiopatologies en Postcollita de fruits”

Tema 7.- Patologia Postcosecha

  • Importància de la patologia postcollita
  • Consideracions preliminars
  • Resistència al podrit
  • Infeccions fúngiques i bacterianes
  • Mesures de control de podridures
  • Control biològic postcollita.

Tema 8.- Desordes Fisiològics

  • Desordres deguts a la temperatura
  • Desordres nutricionals
  • Desordres durant el període d'emmagatzament
  • Desordres deguts a la manipulació

UNITAT DIDÀCTICA IV “Manipulació i Tractaments Postcollita de Fruites i Hortalisses”

Tema 9.- Manipulació de Fruites i Hortalisses

  • Descripció d'instal·lacions i equips
  • Línies de manipulació
  • Recobriments ceris i plàstics
  • Envasos i embalatges

UNITAT DIDÀCTICA V “Les Indústries Agroalimentàries”

Tema 10.- Generalitats

  • Característiques i classificació
  • Processos, operacions i diagrames de flux
  • Efectes de la industrialització sobre les característiques dels aliments
  • Objectius de les indústries agroalimentàries

UNITAT DIDÀCTICA VI “Microbiologia dels aliments”

Tema 11.- Microbiologia dels aliments

  • Generalitats
  • Biotecnologia dels aliments
  • Bacteris en aliments
  • Rents en aliments
  • Floridures en aliments

UNITAT DIDÀCTICA VI I Mètodes i Sistemes de Conservació

Tema 12  Conservació per fred

  • Conservació Frigorífica en Postrecol·lecció
    • Prerefrigeració
    • Refrigeració convencional
    • Hydro-cooling
  • Conservació en atmosferes modificades
  • Mètodes de refrigeració
  • Condicions òptimes de l'emmagatzament
  • Tractaments coadjuvants del fred
  • Congelació d'aliments
  • Sistemes de congelació
  • Conservació de congelats
  • Reaccions de deteriorament
  • Sistemes de descongelació

Tema 13.- Conservació per fermentació

  • Fermentacions produïdes en aliments
  • Fermentació alcohòlica
  • Fermentació làctica
  • Fermentació acètica
  • Efectes de la fermentació sobre els aliments

Tema 14.- Conservació per calor

  • Escaldat de fruites i hortalisses
  • Tractament d'escaldat
  • Equips d'escaldat
  • Efecte de l'escaldat en els aliments
  • Esterilització de productes envasaments
  • Tractament d'esterilització
  • Factors que influïxen en l'esterilització
  • Efecte de la calor sobre els aliments
  • Pasterización i esterilització
  • Tractament pasterització i esterilització
  • Equips de pasterització i esterilització
  • Envasament asèptic
  • Alteracions microbianes

Tema 15.- Conservació per radiació

  • Les radiacions ionitzants
  • Efectes de les radiacions sobre els aliments
  • Aplicacions de la irradiació en la indústria d'aliments

Tema 16.- Conservació per depressió de l'activitat de l'aigua

  • Deshidratació
  • Equips de deshidratació
  • Conservació de productes deshidratats
  • Aplicacions de la deshidratació
  • Liofilització
  • Instal·lacions i equips
  • Aplicacions de la liofilització
  • Efectes de la liofilització sobre els aliments
  • Crioconcentració
  • Instal·lacions
  • Aplicacions de la crioconcentració
  • Efectes, avantatges i inconvenients
  • Evaporació
  • Sistemes d'evaporació
  • Efectes de l'evaporació sobre els aliments
  • Concentració per membrana
  • Ultrafiltració
  • Osmosi inversa

Tema 17.- Conservació per additius

 

  • Classificació dels additius
  • Colorants, aromes, adulcorantes i potenciadors el sabor
  • Emulgents, espesants i altres estabilitzants
  • Gelificantes
  • Reguladors del pH i gasificants
  • Rents químics
  • Altres additius

UNITAT DIDÀCTICA VIII  “Tecnologia Postcollita Específica”

Tema 18.- Fruits de Clima Temperat: Bresquilles

Tema 19.- Fruits Tropicals i Subtropicals: Cítrics

Tema 20.- Hortalisses: Encisam

Tema 21.- Arrels, Bulbs i Tubèrculs: Creïlla

Tema 22.- Flor cortada

UNITAT DIDÀCTICA IX “Indústries Agroalimentàries”

Tema 23.- Indústries càrnies

Tema 24.- Indústries làcties

Tema 25.- Elaboració de sucs

Tema 26.- Elaiotècnica

UNITAT DIDÀCTICA  X  “Transport a Mercats”

Tema 27. Transport a Mercats

  • Sistemes de transport
  • Tractaments de quarantena
  • Normalització. Inspecció i qualitat
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16