Esteu accedint a un curs acadèmic que no està actiu. La informació no correspon al curs acadèmic actual.

Temari

Temari

Generalitats sobre conflictes armats. Enfocament de l'assignatura. Mapatge introductori de conflictes. Classificació i definicions.

2. Com analitzar un conflicte? Presentació d'eines i metodologia.

3. Períodes de guerra i de pau. Anàlisi dels factors que provoquen que la violència continue després de la guerra.

4. Anàlisi de fonts d'informació per a analitzar conflictes armats. Mitjans de comunicació com a actors en les guerres. La cobertura de la guerra a través dels reporters i fotoperiodistes. Imatges i ètica.

5. La identitat en la guerra (ètnia, religió, nacionalisme, ideologia). Motivacions per al combat. El terrorisme i la lògica suïcida.

6. Sobre les causes de la guerra. Pobresa com a causa? Accés als recursos com a causa?

7. Sobre les víctimes de la guerra. Comptabilització i reconeixement del dany. Civils o combatents? Sobre les conseqüències de la guerra en el curt, mitjà i llarg termini.

8. Influència de les companyies transnacionals i de les organitzacions humanitàries en les dinàmiques dels conflictes armats.

9. L'economia política de la guerra. Estructura financera mundial i facilitats per al finançament de la guerra. Els senyors de la guerra. La privatització de la guerra i la seguretat. El crim organitzat.

10. El ius in bell. Dret Internacional Humanitari. Els danys col·laterals. Les armes de destrucció massiva. La proporcionalitat i la discriminació entre civils i combatents en la guerra.

11. El ius ad bellum. La guerra justa ahir i avui. Debats sobre la responsabilitat de protegir. Les intervencions militars i les autodenominades humanitàries.

12. El cicle econòmic militar. La despesa militar, la R+D amb finalitat militar, les inversions en productes militars, la fabricació d'armes, el comerç d'armes, el finançament del cicle. Campanyes ciutadanes per a abolir, limitar o regular l’armamentisme i el militarisme.

13. La mobilització ciutadana contra la guerra. Debats sobre la resistència armada i la resistència no armada.